Procvat konvertibilnih obveznica u SAD-u

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2024. u 21:00
Konvertibilne obveznice nose niže kamate od tradicionalnih obveznica/Shutterstock

Izdavanje konvertibilnog duga poraslo je lani 77 posto na 48 milijardi dolara.

Suočene s rastućim troškom financiranja američke tvrtke požurile su na tržište konvertibilnih obveznica tražeći načine da održe troškove kamata na niskim razinama, piše FT.

Izdavanje konvertibilnog duga poraslo je lani 77 posto na 48 milijardi dolara, prema podacima LSEG-a, što ga čini jednim od rijetkih segmenata tržišta kapitala koje se vratilo na pretpandemijske prosjeke.

Stručnjaci kažu da će se procvat u konvertibilnih obveznica, vrste dužničkog vrijednosnog papira koja se može zamijeniti za dionice ako cijena dionice tvrtke dosegne unaprijed dogovorenu razinu, vjerojatno nastaviti ove godine jer tvrtke refinanciraju val dugova.

Dug je tradicionalno bio popularan kod mlađih tehnoloških i biotehnoloških skupina koje se bore za pristup glavnim tržištima obveznica. Etabliranije tvrtke, međutim, također su posegnule za njima jer je povećanje kamatnih stopa Feda povećalo troškove zaduživanja i kompanijama najvišeg rejtinga.

“Povijesno gledano, konvertibilne obveznice su se ponekad smatrale jednim od onih upitno kredibilnih proizvoda kojih su se poznata imena najvišeg rejtinga klonila”, rekao je Bryan Goldstein, savjetnik u tvrtki Matthews South. “Sada kada su neki veliki izdavatelji došli na tržište, taj se narativ promijenio – smatraju se atraktivnim proizvodom samim po sebi”, rekao je.

Konvertibilne obveznice zajmoprimcima nude niže kamatne stope od tradicionalnih obveznica. Dok je ukupno izdanje u 2023. bilo niže od rekordnih razina postignutih 2020. i 2021., kada su tvrtke iskoristile neto nulte kamatne stope kako bi ojačale svoje bilance, izdanje je znatno nadmašilo prosjek od 34 milijarde dolara ostvarenih u deset godina do 2019. 

Komentirajte prvi

New Report

Close