Problematični nekretninski portfelji banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2024. u 16:00
Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u četvrtom tromjesečju 2023./S. Strukić/PIXSELL

U razdoblju od listopada do prosinca cijene su bile manje za 12,1% nego u istom razdoblju 2022., izračunali su u udruzi.

Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u četvrtom tromjesečju 2023., pokazali su podaci bankovne udruge VDP, otkrivajući utjecaj viših troškova financiranja i gradnje.

U razdoblju od listopada do prosinca cijene su bile manje za 12,1% nego u istom razdoblju 2022., izračunali su u udruzi. To je najveći pad otkada VDP objavljuje podatke. U cijeloj prošloj godini pale su za 10,2%, nakon gotovo stagnacije u 2022. i 2021., pokazuju podaci udruge.

“Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, unatoč učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

Snižavanje kamatnih stopa u eurozoni potaknulo je procvat tržišta nekretnina, posebno u Njemačkoj, ali ESB je u srpnju 2022. počela podizati kako bi obuzdala inflaciju. Od tada do rujna 2023. podigli su ih za 4,5 postotnih bodova.

Viši troškovi financiranja i poskupljenje građevinskih materijala zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ESB strahuje od mogućih problema u naplati kredita. “Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26%”, izračunala je ESB.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala’”, upozorili su.

Komentirajte prvi

New Report

Close