Prinosi na dug SAD-a pali sa 16-godišnjeg rekorda

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2023. u 21:00
Terminska tržišta predviđaju da će Federalne rezerve dva ili tri puta sniziti kamatne stope do kraja sljedeće godine/Shutterstock

Slabiji podaci s američkog tržišta rada ublažili očekivanja o inflaciji.

Prinosi na obveznice s obje strane Atlantika ponovno su pali nakon što su u srijedu dosegnuli najviše razine u više od desetljeća zbog loših podataka s tržišta rada u SAD-u koji su pomogli ublažiti zabrinutost ulagača zbog poruke Federalnih rezervi da će kamatne stope ostati povišene duže vrijeme.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice pali su 0,03 postotna boda na 4,77 posto, nakon što su ranije tog dana dosegnuli 16-godišnji maksimum od 4,88 posto. Prinosi na njemački 10-godišnji Bunda, koji predstavlja referentnu vrijednost za eurozonu, ostali su nepromijenjeni na 2,95 posto, a prethodno su porasli tri posto u ranoj trgovini, najvišu razinu od 2011., prenosi Financial Times.

Loši podaci s terena
Pad prinosa na obveznice uslijedio je nakon što su podaci u srijedu pokazali da su poslodavci u privatnom sektoru u SAD-u povećali zapošljavanje najsporijim tempom u više od dvije i pol godine.

2,95

posto ostao je nepromijenjen prinos na desetogodišnji njemački ‘bund’

Velike tvrtke ukidaju radna mjesta, signalizirajući hlađenje tržišta rada uoči službene objave izvješća o plaćama. U eurozoni maloprodaja je u kolovozu pala najbržim tempom u godini ukazujući na to da viši troškovi financiranju pogađaju potrošnju.

Unatoč oporavku tržišta obveznica, analitičari ne kriju zabrinutost da bi dijelovi financijskog sustava mogli biti na udaru. “Osjećam se kao da će nešto puknuti, ali nisam sasvim siguran što”, rekao je globalni voditelj tržišta u ING-u Chris Turner.

Nakon Fedove poruke o višim kamata u duljem razdoblju, krenula je rasprodaja. Terminska tržišta predviđaju da će Federalne rezerve još dva ili tri puta sniziti kamatne stope do kraja sljedeće godine. Početkom rujna očekivalo se da će snižavanje ići u četiri ili pet navrata. Zabrinutost zbog velikih planova potrošnje i potreba za zaduživanjem u SAD-u također je povećala prinose.

Tržišta dionica u srijedu su bilježila oporavak u korak s obvezničkim tržištima. Indeks Stoxx Europe 600 oporavio se od gubitaka na otvaranju trgovine za 0,4 posto rano poslijepodne. Na Wall Streetu terminski ugovori ukazivali su na početni dobitak od 0,2 posto S&P 500 indeksa.

Nervoza kao na proljeće
Prinosi na 30-godišnje obveznice pali su na 4,87 posto, stabilizirajući se na nižim razinama s prethodnog rekorda iznad 5 posto. Prinosi su inicijalno porasli na 5,1 posto, ispod razine od 5,14 posto dosegnutog tijekom prošlogodišnje investicijske krize, prije nego što su se vratili na neznatno niže vrijednosti tog dana.

Prinosi na obveznice ostaju blizu najviše razine u više od desetljeća, zbog čega postoji opasnost da globalno gospodarstvo padne u recesiju, smatraju neki analitičari.

“Kada se prinosi tako agresivno povećavaju, stvara se potencijalni porez na gospodarstvo koji će dovesti do prepreka gospodarskom rastu”, rekao je viši istraživački analitičar u Arbuthnot Lathamu Jason Da Silva. Troškovi osiguranja od neispunjavanja obveza za dugove neinvesticijskih američkih kompanija također su naglo porasli od sredine rujna.

‘Spreadovi’ prema državnim obveznicama za CDS ugovore 100 tvrtki s dugom ocijenjenim najnižim rejtingom porasla je na više od 5 postotnih bodova s razine od 4,25 sredinom rujna. “Premija rizika se vraća na razine na kojima je bila u ožujku za vrijeme regionalne bankarske krize u SAD-u”, zaključio je Turner.

Komentirajte prvi

New Report

Close