Primjetan pad prinosa i uzlet dionica upalio alarme u Federalnim rezervama

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2023. u 20:00
Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ovog tjedna imat će najnovije podatke o inflaciji u SAD-u/REUTERS

Čelnik Feda poručio da je i dalje spreman zaoštravati monetarnu politiku bude li potrebno.

Svojim opreznim ‘jastreb’ stavom predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell primirio je nedavno započet oporavak dioničkih i obvezničkih tržišta, a dio ulagača poruke je protumačio odgovorom središnje banke na labavljenje financijskih uvjeta.

Govoreći na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda u četvrtak, Powell je rekao da Fed “neće oklijevati” pooštriti monetarnu politiku bude li potrebno te da borbi za uspostavljanje stabilnosti cijena “predstoji dug put”, piše Reuters.

Premda komentari nisu išli mnogo dalje od onih danih nakon sastanka Feda o monetarnoj politici početkom studenog, dio ulagača Powellov ton ocjenjuje oštrijim u odnosu na ranije poruke koje su pridonijele prošlotjednom oporavku dionica i obveznica.

40

baznih bodova spustio se prinos na 10-godišnje američke obveznice

Naveli na krivi trag
Indeks S&P 500 prekinuo je prošlog tjedna osmodnevni niz rasta, najduži u dvije godine. Prinosi na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu, koji se kreću obrnuto u odnosu na cijene, porasli su za 12 baznih bodova, što je njihov najveći jednodnevni porast u tri tjedna.

“Činilo se da Powell ispravlja neke od komentara koji su naveli na krivi trag prošlog tjedna i vraća se na ideju da je Fed spreman ponovno podići stope ako zatreba”, rekao je Charlie Ripley, viši investicijski strateg za Allianz Investment Management.

Neki smatraju da se Powell možda referirao na nedavno labavljenje financijskih uvjeta do kojeg je došlo na krilima pada prinosa zadnjih tjedana. Referentni prinos na 10-godišnje obveznice spustio se gotovo 40 baznih bodova na 4,63 posto, skliznuvši sa 16-godišnjeg rekorda iznad pet posto.

Dokazi o dinamici između prinosa i financijskih uvjeta, faktora koji odražavaju dostupnost financiranja ekonomije, objelodanio je prošlotjedni pad indeksa financijskih uvjeta Goldman Sachsa od 0,5 posto, što je šesti najveći tjedni pad od 1990.

Prosječne stope na 30-godišnje hipoteke, koje se kreću isprepleteno s prinosima državnih obveznica, pale su prošlog tjedna za 25 baznih bodova, najviše u gotovo 16 mjeseci. U međuvremenu, S&P 500 indeks porastao je 5,5 posto u odnosu na najniže vrijednosti iz listopada.

Labavljenje uvjeta financiranja

Ako je ideja imati strože financijske uvjete, Fed ne može dopustiti pad prinosa već mora ostati restriktivan da ne bi morao povećavati stope.

Borba s inflacijom
“Primjetan pad prinosa možda je izazvao određeni oprez, što je tada navelo predsjednika Powella da ponovno govori o prinosima. Ako je ideja imati strože financijske uvjete, Fed ne može dopustiti da se prinosi smanje. Treba ostati restriktivan da ne bi morali povećavati stope”, rekao je izvršni direktor Tolou Capital Managementa Spencer Hakimian.

Slično razmišlja i Sonal Desai, glavni direktor investicija Franklin Templeton Fixed Incomea koji je rekao da Federalne rezerve pokušavaju smiriti ‘izobilje’ koje su nenamjerno stvorile na tržištima.

“Skok tržišta kapitala i fiksnog prihoda u velikoj je mjeri poništio efekt pooštravanja financijskih uvjeta”, rekao je Desai. Idućeg tjedna očekuju se podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u, koji će demonstrirati kako Fed napreduje u borbi za nastavak snižavanja inflacije koja je lani dosegnula rekordne vrijednosti u nekoliko desetljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close