Naknada glavnog direktora 230 puta veća od prosječne plaće zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2023. u 10:34
Foto: Pixabay

Rast cijena dionica napuhao direktorska primanja unatoč pandemiji i krizi.

Izvršni direktori najvećih američkih naftnih kompanija bili su plaćeni puno više u prvoj godini korona krize od prvotnih procjena, zahvaljujući kompenzacijskim paketima dionica čija je vrijednost naglo porasla, pokazuje analiza primanja u posljednje tri godine. Pandemija i učestale karantene donijele su snažan pad potrošnje nafte i plina, ali i gubitak svakog šestog radnog mjesta u industriji. Unatoč tome, Reutersova analiza pokazuje da su se primanja izvršnim direktorima u 20 američkih naftnih i plinskih kompanija 2020. više se nego udvostručila do 2023.

Uslijed masovnih otkaza

Strmo povećanje primanja ilustrira sustav koji može bogato nagraditi rukovoditelje usred masovnih otpuštanja, zatvaranja rafinerija i pada kapitalne potrošnje, piše Reuters. Analiza prijava kompanija u S&P 500 indeksu energetskog sektora pokazuje da plaća glavnog izvršnog direktora iznosi gotovo 500 milijuna dolara, znatno iznad početnih procjena od 187 milijuna dolara. Stručnjaci ističu da velike plaće čelnih ljudi u energetsko sektoru uglavnom odražavaju pretjeranu vezu primanja s vanjskim čimbenicima, uključujući oscilacije cijena nafte i plina, umjesto s dugoročnim financijskim učinkom. “Odbori za kompenzacije moraju raditi bolji posao nagrađivanja rukovoditelja za istinski bolji učinak, a ne samo za cijenu robe”, rekla je Aeisha Mastagni, portfelj menadžerica u CalSTRS-u. Javne mirovine i fondovi koji prate indekse zadnje desetljeće trpjeli su slab performans američkog energetskog sektora. Ukupni povrat S&P 500 indeksa energetskog sektora od svibnja 2013. iznosio je 38 posto, daleko iza ukupnog povrata S&P 500 indeksa od 206 posto. Skok plaća dolazi nakon štete u naftnoj industriji iz pandemije u kojoj je došlo do velikih rezova potrošnje i gubitka radnih mjesta. Nekoliko stotina zaposlenika u rafineriji Marathon Petroleum u Kaliforniji, primjerice, bilo je prisiljeno pronaći nove poslove za mnogo manje plaće, rekla je Virginia Parks, profesorica sa Sveučilišta Kalifornija Irvine koja je proučavala položaj otpuštenih radnika. Marathon je odbio komentirati ukidanje radnih mjesta.

Sve po pravilima

Porast primanja iskrivljuje omjere plaća izvršnih direktora koje su tvrtke dužne otkriti investitorima kako bi dokazale da su plaće rukovoditelja razumne u usporedbi s drugim zaposlenicima. Occidental Petroleum Corp rekao je 2020. da je naknada glavnog direktora bila 104 puta veća od prosječne plaće zaposlenika, ali Reutersovo izvješće pokazuje da je zapravo bila 230 puta veća nakon skoka cijene dionica u posljednje tri godine.

20 američkih

naftnih i plinskih kompanija analizao je Reuters

Occidental je rekao da njegov omjer plaća glavnog izvršnog direktora slijedi pravila Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC). Christina Noel, glasnogovornica Američkog instituta za naftu, primijetila je da je omjer plaća izvršnih direktora u energetskoj industriji drugi najniži u 11 industrijskih sektora kompanije s liste S&P 500.

Komentirajte prvi

New Report

Close