Prijeti ekonomski šok poput onog iz 2008. godine

Autor: Ana Blašković , 12. ožujak 2020. u 06:33
Foto: DPA/PIXSELL

Šefica ECB-a, upozorava na nužnost koordinirane akcije članica na epidemiju i najavljuje monetarne mjere.

Šefica Europske središnje banke Christine Lagarde upozorila je da Europi prijeti ekonomski šok poput onog iz 2008. ako države hitno ne reagiraju na epidemiju koronavirusa najavivši mjere ECB-a već u četvrtak, prenosi Bloomberg.

Lagarde je europskim političarima poručila da će bez koordinirane akcije Europa “vidjeti scenarij koji će mnoge podsjetiti na veliku financijsku krizu”, no da bi se uz pravilni odgovor šok trebao pokazati privremenim. ECB radi na instrumentima, uključujući “super jeftino” financiranje za likvidnosti da se izbjegne scenarij da krediti “presuše”. Mjere prati upozorenje da monetarne mjere mogu imati rezultata samo ako svoj dio posla odrade članice tako što će osigurati neometano kreditiranje pogođenih područja. Iz ECB-a nisu imali službenog komentara.

Bank of England jučer je snizila ključnu kamatnu stopu za pola postotka, donijela novu mjeru financiranja za SME tvrtke te srezala stopu protucikličnog kapitala za banke na nulu. EK najavila je paket pomoći vrijedan 25 milijardi eura za izravnu potporu nacionalnim sustavima zdravstvene skrbi, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva Europske unije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svakih deset godina gospodarstvo padne. To je to, početak zimskog sna od 2-3 godine duboke recesije. U Hrvatska će biti pogotovo pogođena jer sve karte igra na turizam, to je povlaštena grana gospodarstva u Hrvatskoj u svakom smislu, najmanji porezi, najmanje kontrole, najvise reklama. A uvijek je prva na udaru najmanje krizice… ionako pola “mora” ne radi niata već na crno renta apartmane, lezaljke, brosice, pedaline itd. Sad kad krenu cvilit opet će ih kopno spašavati.

New Report

Close