Hrvatski telekom ima ‘burzovni lijek’ protiv koronavirusa

Autor: Tomislav Pili , 12. ožujak 2020. u 08:01
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Panika među investitorima u posljednja dva tjedna bacila je gotovo sve sastavnice CROBEX-a u dvoznamenkaste minuse.

Snažna rasprodaja koja je od 24. veljače – kada je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom – zahvatila domaće tržište kapitala, bacila je u minus sve sastavnice indeksa CROBEX. Ipak, jedna dionica evidentno odolijeva panici među investitorima, a to je Hrvatski telekom. Iako su europske burze bilježile blagi oporavak, domaće dioničko mjerilo nastavilo je slabiti i u srijedu. Oko 15.30 sati CROBEX je bio 4,5 posto u minusu spustivši se ispod 1600 bodova. Time se ukupni gubitak mjerila od početka godine produbio na više od 21 posto. Kao i prethodnih dana, indeks su u ponor povlačile turističke dionice.

Spas u nelikvidnosti

Tako je Valamar Riviera gubio malo manje od 7 posto dok je pulski hotelijer Arena Hospitality Group pojeftinio više od 12 posto. Iskazano u cijenama, dionicu Valamara najveće turističke kompanije moglo se kupiti po 24,20 kuna dok se Arenina dionica trgovala po 262 kune.

21 posto minusa

bilježi domaći dionički indeks CROBEX od početka godine, a u ponor su ga i u srijedu povukle turističke dionice

Međutim, izračun od 21. veljače do ovog utorka pokazuje da je koronavirus Valamar na burzi srušio za 30,1 posto dok Arena bilježi minus od 23,2 posto. Međutim, i među “turistima” ima dionica koje su manje stradale. Primjerice, Maistra, čija je vrijednost snižena za 12,4 posto. Stručnjaci ističu kako je to posljedica nelikvidnosti dionice, a ne veće otpornosti kompanije na utjecaj epidemije na turističke dolaske.

“Manji pad Maistre pripisujem činjenici da ta dionica ima daleko manje dioničara nego Valamar ili Arena.

Naime, kod Maistre je udjel slobodnih dionica daleko manji. Maistra neće ništa manje osjetiti posljedice koronavirusa nego ostale turističke kompanije, tim više jer joj je predsezona vrlo važna, a ove se godine mogu očekivati vrlo loši rezultati u tom dijelu sezone”, komentira Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. Što se tiče Valamara i Arene, dodaje da likvidnije dionice u uvjetima panične rasprodaje uvijek prve stradaju. “To se događalo 2008. kada je pad tržišta bio predvođen prodajom dionica iz portfelja institucionalnih ulagača, a danas takvu praksu koriste mali ulagači”, ističe Brborović.

Iako smatra da je burzovno trgovanje u posljednja dva tjedna isključivo pod utjecajem vijesti o širenju virusa COVID-19, to nije utjecalo na izvedbu uvjerljivo najvećeg gubitnika unutar CROBEX-a, Đure Đakovića. Ta dionica bilježi pad od čak 37,4 posto.

“To je isključivo rezultat poslovnih problema te kompanije”, ističe Brborović. S time se slažu i analitičari Raiffeisen banke. “Prema objavljenim financijskim izvješćima (od 28. veljače), Grupa je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila snažan pad prihoda od prodaje na godišnjoj razini, dok je neto gubitak dodatno produbljen u negativan teritorij”, pojašnjavaju iz RBA. Među većim gubitnicima izdvaja se i Atlantska plovidba koja je izgubila 28,5 posto.

Nema razloga za veći pad

“Pritisak na dionicu Atlantske plovidbe velikim je dijelom odraz snažnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu početkom ovog tjedna uslijed nepostizanja dogovora između Rusije i ostalih članica OPEC-a oko daljnjeg smanjenja proizvodnih kvota”, ocjenjuju u Raiffeisenu.

S druge strane, jedine dvije dionice koje bilježe jednoznamekasti minus su Zagrebačka banka (-9,4 posto) i Hrvatski telekom (-8 posto). Mali pad HT-a po mišljenju Darka Brborovića je opravdan. “HT je vrlo malo izložen potencijalnom negativnom utjecaju epidemije i vrlo će je malo osjetiti na svojim prihodima. S obzirom da investitori računaju i na dividendu iduće godine, nije bilo razloga da dionica HT-a snažnije oslabi”, smatra Brborović.

Iz RBA ističu kako je općenito sektor telekomunikacija manje osjetljiv na ciklička kretanja u gospodarstvu.

“Također, osjetljivost industrije je dodatno smanjena posljednjih godina, primjerice ukidanjem roaminga unutar EU, čime je smanjena volatilnost prihoda ovisno o razini privatnih odnosno poslovnih putovanja. Kompanija ima i negativan neto dug, što omogućuje poslovanje bez teškoća i u slučaju niže razine prihoda i operativne profitabilnosti”, zaključuju 
u RBA banci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HT je u najmanjem padu jer sam HT kupuje ogroman broj dionica svaki dan a što se vidi iz izvješća sa ZSE o stjecanju vlastitih dionica. Ista stvar je i sa ZABOM, Atlantic grupom, MAISTROM i sa još dvije,tro dionice gdje tvrtke kupuju svoje diomice kako bi ih spasile od potopa. Ovi analitičaro su za baciti u smeće. I najpametnije bi bilo obustaviti trgovinu dionicama i vrijednosnim papirima dok ovo s virusom ne prođe. Pa danas je na kupovnoj strani Končara u jednom trenutku bile doslovvno dvije ponude za kupnju po 20tak dionica….

New Report

Close