Prepolovljavanje bitcoina u svibnju donijelo sramežljivih 11 posto rasta

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2020. u 22:00
Od početka siječnja do 11. svibnja cijena bitcoina povećala se 40 posto/REUTERS

Dosadašnja prepolovljavanja rezultirala su velikim skokom cijene, no za opipljivije prinose sada će trebati pričekati 6 do 12 mjeseci.

Prepolovljavanje – smanjenje broja bitcoina koji se generiraju “rudarenjem” – za sada nije rezultirao izraženijim skokom vrijednosti te digitalne valute. Stoga analitičari te alternativne financijske imovine ističu da će se investitori, za opipljivije prinose, ovoga puta morati strpjeti nekoliko mjeseci, a možda i godina.
Kako piše Reuters, od trećeg po redu prepolovljavanja prošlo je tri tjedna, pa se od 11. svibnja nakon “rudarenja” generira 6,25, a ne 12,5 bitcoina kao ranije. Podsjetimo, prepolovljavanje je dio mehanizma koji bi – po zamisli još uvijek nepoznatog tvorca bitcoina koji se krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto – trebao osigurati rast njegove vrijednosti.
Prepolovljavanje se događa svake četiri godine, a nakon toga “rudarenje” postaje manje profitabilno, dok se interes investitora povećava, pa cijena bitcoina raste. Prije posljednjeg prepolovljavanja špekuliralo se da će to izazvati skok cijene, kao što se događalo ranijih godina.
Međutim, od 11. svibnja bitcoin je poskupio svega 11 posto, što je u kontekstu iznimno kolebljivog kretanja vrijednosti ove kriptovalute vrlo “sramežljiv” rast. Za usporedbu, od početka ove godine do prepolovljavanja cijena bitcoina je skočila 40 posto, ponajviše na krilima već navedenog očekivanja da će manji broj generiranih “novčića” ubrzo vrijediti daleko više.
Međutim, analitičari ističu da je od 11. svibnja zabilježen veći broj trgovinskih dana kada je cijena padala, pa je kratkoročni zamah u tehničkom smislu izgubljen. Krajem prošlog tjedna bitcoinom se trgovalo po 9780 dolara, a od prepolovljavanja je dva puta prešao razinu od 10.000 dolara.
Međutim, ubrzo se i povukao jer se ta cjenovna razina pokazala kao preveliki tehnički otpor. “Bitcoin je na klackalici, između područja ‘bikova’ i ‘medvjeda'”, tumači za Reuters Nicolas Pelecanos, voditelj trgovanja u tvrtki NEM Ventures. “S jedne strane imamo tehničke pokazatelje koji su negativni, a s druge snažne fundamente i korelaciju s američkim dioničkim indeksima”, naglašava Pelecanos.
Prvo prepolovljavanje u studenom 2012. rezultiralo je skokom cijene u 12 mjeseci sa 10 na 1160 dolara. Drugo, u srpnju 2016., donijelo je povećanje cijene sa 650 na 2800 dolara, odnosno za 300 posto.
Lennard Neo, voditelj analize u Stack Fundsu smatra da će biti potrebno pričekati 6 do 12 mjeseci za opipljivije rezultate svibanjskog prepolovljavanja. Bitcoin stoga ima izniman potencijal za rast, smatra James Wo, predsjednik Digital Finance Groupa, 500 milijuna dolara vrijednog investicijskog fonda koji ulaže u digitalnu imovinu.
“Zlato ima tržišnu kapitalizaciju od 8 bilijuna dolara, a bitcoin manje od 200 milijardi dolara. Potrebno je više vremena da ga usvoje tradicionalne financijske institucije”, smatra Wo.

Komentirajte prvi

New Report

Close