Pregovori se zahuktali, izgledan angažman Maverick Partnersa

Autor: Jadranka Dozan , 22. prosinac 2020. u 14:12
'Kvartet' OMF-ova u novi će fond investirati oko milijardu kuna /Pixabay

Proces odabira još nije definitivno zaključen, ali doznajemo da se s Maverickom pregovara već neko vrijeme.

Posljedice koronakrize poslovni će sektor osjećati dugo, pojedini sektori i godinama, a jedan od većih izazova za oporavak nakon krize svakako je financiranje, pogotovo malih i srednjih poduzetnika.

I na razini Europske komisije često se ponavlja kako je važno potaknuti intenzivnija ulaganja u gospodarstvo, kako kroz povećanje kapaciteta banaka za financiranje oporavka, tako i kroz dokapitalizacije, odnosno nedužničko financiranje poduzeća.

“Tržišta kapitala od vitalne su važnosti za oporavak jer financiranje samo javnim sredstvima neće biti dovoljno za ponovno pokretanje naših gospodarstava”, naglasio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije nadležan za gospodarstvo najavljujući prije nekoliko mjeseci paket regulatornih prilagodbi u području tržišta kapitala.

Uz nekoliko projekata fondova rizičnog kapitala koji su već pokrenuti uz podršku npr. Europskih financijskih institucija i HBOR-a, u Hrvatskoj bi uskoro trebao zaživjeti i alternativni investicijski fond čije su osnivanje jesenas najavili iz redova mirovinskih fondova, a u koji bi “kvartet” OMF-ova investirao milijardu kuna namijenjenih za ulaganja u perspektivne projekte odnosno poduzeća.

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, pripremne aktivnosti za taj AIF ušle su u završnu fazu. To, među ostalim, podrazumijeva izbor društva koje će upravljati tim fondom. Kako doznajemo, proces odabira još nije definitivno zaključen, ali s dosta velikom izvjesnošću može se reći da će taj posao biti povjeren društvu Maverick Partners s kojim se pregovara već neko vrijeme.

10

godina vremenski limit ulaganja, ali je moguće produženje

Riječ je o društvu koje okuplja tim s višegodišnjim iskustvom u raznim područjima financija, uključujući savjetovanja vezana uz strukturu kapitala i upravljanje imovinom, restrukturiranja, projektno financiranje, procjene vrijednosti tvrtki.

Čelni čovjek Mavericka je Ante Lučić, financijaš s CFA certifikatom koji je sad već 15-godišnju karijeru započeo u investicijskom bankarstvu Zagrebačke banke.

Nakon što je neko vrijeme radio kao glavni portfolio menadžer u ZB Investu, poslovni put nastavio je u Auctor Investu gdje je bio na funkciji predsjednika uprave, a potom i u Zodaks Investmentsu u kojemu je bio zadužen za upravljanje imovinom (alternativni fondovi, UCITS fondovi, portfelji).

U financijskim krugovima tvrdi se da Maverick trenutačno radi i na proširenju tima, što se, naravno, povezuje s izglednim novim angažmanom. Sam Lučić nije želio komentirati ništa u vezi s aktualnim pregovorima, a i u redovima društava za upravljanje mirovinskim fondovima poručuju tek kako se nadaju da će uskoro konačno riješiti pitanje upravljačkog društva.

Nakon toga, sljedeći je korak procedura ishođenja potrebnih suglasnosti Hanfe, a to uključuje i odobrenje prospekta fonda.

Sve u svemu, intencija je da novi AIF s radom započne što prije, prilično uopćeno reći će “mirovinci” ne želeći prejudicirati trajanje svih potrebnih predstojećih koraka. Mi bismo rado da to bude već u siječnju, ali ne možemo točno predvidjeti koliko će potrajati procedure pri Hanfi, kaže jedan član mirovinskog kvarteta.

Sličnost i razlike

Prilikom prve javne potvrde rada na projektu fonda rizičnog kapitala od milijardu kuna, a ona je izrečena na listopadskoj konferenciji Zagrebačke burze, Petar Vlaić iz Erste Plavog mirovinskog fonda podcrtao je kako su mirovinski fondovi za prvog pandemijskog šoka imali važnu ulogu stabilizatora, a u vezi s budućim AIF-om rekao je kako je ideja da on ulaže u prvom redu u mala i srednja poduzeća, ali i da će ulagački okvir biti dosta fleksibilan.

U odnosu na ostale fondove rizičnog kapitala koji su se osnivali unatrag godinu dana imao bi, dakle i sličnosti, ali i neke razlike.

S obzirom na veličinu kapitala kojim će raspolagati, ulagačke prilike tražit će se u dosta širokom spektru tvrtki s obzirom na njihovu veličinu, na “razvojni staž”, kao i sektorsku pripadnost. Vremenski limit ulaganja bio bi do 10 godina, ali uz mogućnost produžetka.

Iako je inicijalna ideja bila da se u tom fondu otvore vrata i za druge potencijalne (i međunarodne) investitore koji bi bili spremni uložiti kapital, očito je ocijenjeno da je važno krenuti što prije pa će to (do daljnjega) biti projekt koji nose mirovinci.

S bankarskim polugama

Strategija ulaganja budućeg fonda, prema neslužbenim najavama, trebala bi uključivati i različite kombinacije ulaganja, od standardnih private equity projekata do tzv. mezzanine financiranja, a otvorene su i mogućnosti kombiniranja ulaganja vlasničkog kapitala s bankarskim financijskim polugama.

Budući da je podkapitaliziranost boljka mnogim domaćim poduzetnicima, dio će ih uskoro dobiti novu šansu za učvršćivanje održivosti poslovnih modela.

Komentirajte prvi

New Report

Close