Pred sam rat uvoz iz Rusije čak bio manji od izvoza

Autor: Marija Brnić , 11. travanj 2022. u 21:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U izvoznoj statistici ta se napetost još nije zabilježila – prema podacima DRZ-a u siječnju je izvoz u Ukrajinu dosegnuo rekordnu razinu u odnosu na iste mjesece ranijih godina.

Još u siječnju Hrvatska je svoje građane pozvala da ne putuju u područja istočne Ukrajine koja graniče s Rusijom, te odgode sva putovanja u ostale dijelove zemlje zbog sve napetijih odnosa s Rusijom i moguće eskalacije sukoba. U izvoznoj statistici ta se napetost još nije zabilježila – prema podacima DRZ-a u siječnju je izvoz u Ukrajinu dosegnuo rekordnu razinu u odnosu na iste mjesece ranijih godina. Izvezeno je 5,6 milijuna eura vrijednih roba, što je na godišnjoj razini porast od 148%. Najvažnija izvozna roba iz Hrvatske za Ukrajinu su farmaceutski proizvodi, a u siječnju je i uvoz iz Ukrajine bilježio snažan porast, za 114%, te je vrijednost uvoza premašila 7 milijuna eura.

Znatno više vrijednosti bilježi robna razmjena s Rusijom, u koju je u siječnju prodano 11,9 milijuna eura vrijednih proizvoda, a u odnosu na isti mjesec 2021. to je slabiji intenzitet rasta od onoga s Ukrajinom, gotovo 8%. Zanimljivo je, međutim, da je u prvom mjesecu u odnosu na godinu ranije uvoz iz Rusije osjetno pao, čak za 35%, te je iznosio čak manje od izvoza (11,2 milijuna eura). Iz DZS-ovih podataka nije razvidna struktura proizvoda, no zna se da dominiraju nafta, plin i aluminij, kojima cijene rastu, pa je znakovito je da se takav pad uvoza poklapa s 800-postotnim skokom uvoza iz SAD-a, koji je eksplodirao zbog nabave ukapljenog plina za terminal LNG-a na Krku.

Komentirajte prvi

New Report

Close