Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana, posebno u jednom sektoru

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2019. u 15:06
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Poslovna klima u Njemačkoj u svibnju je pogoršana više od očekivanja, ponajprije zahvaljujući osjetnom padu povjerenja u sektoru usluga, pokazalo je u četvrtak izvješće njemačkog ekonomskog instituta Ifo.

Indeks poslovne klime koji izrađuje njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo skliznuo je u svibnju na 97,9 bodova, s potvrđena 99,2 boda u prethodnom mjesecu.

To pokazuje znatno veći pad povjerenja u odnosu na 99,1 bod koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti, navodeći na zaključak da je najveće europsko gospodarstvo izgubilo zamah nakon solidnog početka godine.

“Njemačkom gospodarstvu i dalje nedostaje zamah”, zaključuje predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest.

Dodao je da pogoršanje ukupnog indeksa poslovne klime pripisuju prije svega lošijoj ocjeni poslovnih čelnika o aktualnim poslovnim uvjetima.

“Posebno je pogoršana poslovna klima u sektoru usluga", istaknuo je Fuest, aludirajući na podindeks aktualnog poslovnog ozračja, koji je zabilježio najveći mjesečni pad od travnja 2013. godine.

U graditeljstvu je poslovna klima poboljšana treći mjesec zaredom budući da su dodatno poboljšane ionako povoljne ocjene sadašnje poslovne situacije.

“Procvat u graditeljstvu se nastavlja", istaknuo je Fuest.

Objava Ifo indeksa nadovezuje se na jutros objavljen podatak njemačkog statističkog ureda o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,4 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, koji je poduprla najsnažnija potrošnja kućanstava u poljednjih osam godina.

Time je potvrđena važeća procjena, objavljena sredinom mjeseca.

Oporavak graditeljske aktivnosti i iznenađajuće solidan izvoz također su pomogli najvećem europskom gospodarstvu da se ponovno osovi na noge u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazalo je izvješće Destatisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close