Poslovna aktivnost u Njemačkoj pala najbrže u tri godine

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2023. u 20:00
Foto: Shutterstock

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone smanjio se u kolovozu za 1,6 bodova prema srpnju, spustivši se na 47 bodova.

Poslovna aktivnost eurozone pala je i u kolovozu, odražavajući ponovni pad u industriji te prvi pad u uslužnom sektoru od kraja prošle godine, pokazuje preliminarno istraživanje S&P Globala.

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone smanjio se u kolovozu za 1,6 bodova prema srpnju, spustivši se na 47 bodova, najnižu razinu od studenog 2020., izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješće.

PMI ispod razine od 50 bodova signalizira pad aktivnosti, dok više vrijednosti naznačuju njihov rast. Izuzmu li se mjeseci tijekom pandemije, kako navode, indeks je na najnižoj razini od travnja 2013. godine.

Aktivnost pada treći mjesec zaredom, predvođena petim uzastopnim mjesečnim padom u proizvodnom sektoru, nešto ublaženom u kolovozu. U uslužnom sektoru aktivnost je pak pala prvi put od prosinca 2022., ali znatno blaže nego sektor proizvodnje roba.

Njemačka bilježi pad poslovnih aktivnosti u kolovozu najbržim tempom u više od tri godine. HCOB-ov preliminarni ukupni PMI, pao je sa srpanjskih 48,5 bodova, na 44,7 bodova u kolovozu, najnižu razinu od svibnja 2020. Aktivnost u sektoru usluga smanjena je prvi put od prosinca lani, sa srpanjskih 52,3 boda, na 47,3 boda u kolovozu, najnižu razinu u devet mjeseci.

PMI za sektor proizvodnje porastao je pak za 0,3 boda, na 39,1 bod u kolovozu, ali se zadržao duboko u području pada aktivnosti. “Splasnula je svaka nada da bi sektor usluga mogao spasiti njemačko gospodarstvo. Umjesto toga, uslužni sektor će se pridružiti recesiji u proizvodnji, koja je izgleda započela u drugom kvartalu”, rekao je glavni ekonomist banke Cyrus de la Rubia.

Komentirajte prvi

New Report

Close