Posljednja tečajna lista na kojoj su tečajevi izraženi u kunama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. prosinac 2022. u 09:26
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na tečajnim listama za euro obuhvat valuta bit će istovjetan obuhvatu valuta s postojeće tečajne liste središnje banke. 

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je u petak posljednju tečajnu listu na kojoj su tečajevi stranih valuta izraženi u kunama, a na njoj je srednji tečaj eura u odnosu na kunu jednak fiksnom tečaju konverzije, odnosno za jedan euro iznosi 7,53450 kuna.

Ta tečajna lista ima primjenu isključivo u subotu, 31. prosinca 2022. godine.

Inače, na danas objavljenoj tečajnici kuna je zabilježila jačanje prema euru i na dnevnoj i tjednoj razini za po 0,03 posto.

Od drugih važnijih inozemnih valuta, kuna je na obje razine ojačala i u odnosu na britansku funtu i američki dolar – prema funti za 0,41 posto na dnevnoj i 0,90 posto na tjednoj razini, a dolaru za 0,31 posto prema tečajnici od četvrtka i 0,48 posto prema tečajnoj listi od prošlog petka.

Prema švicarskom je franku kuna obačala za 0,07 posto na dnevnoj, a oslabila na tjednoj razini za 0,22 posto.

Tako je na zadnjoj tečajnici središnje banke izraženoj u kunama, a koja će se primjenjivati zadnji dan ove godine, utvrđen srednji tečaj funte od 8,495033 kuna, dolara od 7,064035 kuna i franka od 7,651569 kuna.

Hrvatska od nedjelje u eurozoni – prilagodba i tečajnice HNB-a 

S obzirom da Hrvatska u nedjelju ulazi u eurozonu i kao jedino zakonsko sredstvo plaćanja uvodi euro, HNB će danas objaviti i prvu tečajnu listu na kojoj će tečajevi stranih valuta biti izraženi za jedan euro.

Ta tečajnica će se primjenjivati od 1. siječnja 2023. godine, a prvi radni dan u idućoj godini, u ponedjeljak, 2. siječnja, HNB će objaviti sljedeću dnevnu tečajnu listu, koja će biti u primjeni od 3. siječnja 2023. godine.

Na tečajnim listama za euro obuhvat valuta bit će istovjetan obuhvatu valuta s postojeće tečajne liste središnje banke.

“U dosadašnjem iskazivanju tečajeva, iznos domaće valute kune izračunavao se množenjem iznosa strane valute s iskazanim tečajem na tečajnoj listi, primjerice 100 eura pomnoženo s iskazanim tečajem 7,53450 iznosi 753,45 kuna. Od 1. siječnja 2023. iznos domaće valute eura izračunavat će se dijeljenjem iznosa strane valute s iskazanim tečajem na tečajnoj listi, primjerice 100 američkih dolara podijeljeno s iskazanim tečajem 1,0673 iznosi 93,69 eura”, obrazložili su iz HNB-a.

Osim tečajne liste HNB-a, od 2. siječnja 2023. HNB će svakodnevno preuzimati i objavljivati na svojoj internetskoj stranici referentne tečajeve Europske središnje banke (ESB), koja objavljuje tečajeve za 31 stranu valutu u odnosu na euro, dok će od 2. siječnja to biti za 30 valuta jer s tečajne liste ESB-a nestaje hrvatska kuna.

S obzirom na to da se referentni tečajevi ESB-a objavljuju kasno poslijepodne oko 16 sati s primjenom na dan objave, HNB će za obuhvat valuta na tečajnoj listi HNB-a objavljivati tečajeve istovjetne referentnim tečajevima ESB-a, ali s primjenom od sljedećeg radnog dana, izvijestili su iz HNB-a na upit Hine.

Komentirajte prvi

New Report

Close