Po prvi puta u povijesti stambeni krediti jeftiniji u Hrvatskoj nego Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2023. u 09:00
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Prema podacima Europske središnje banke (ECB), prosječna kamata na stambene kredite je u travnju ove godine za Hrvatsku iznosila 2.99 posto.

Oštri rast cijena nekretnina u Hrvatskoj nije novost, ali je iznenađujuće da prvi put u povijesti banke u Hrvatskoj u prosjeku nude jeftinije kredite od banaka u Njemačkoj. Kamate na kredite za kupnju nekretnine su manje, a ono što još više zapanjuje je da su i kamate za dio kredita poslovnom sektoru manje u Hrvatskoj, piše Index.

Tvrditi prije nekoliko godina da će zaduživanje kod banaka u Hrvatskoj biti jeftinije nego u Njemačkoj i u većini država eurozone bi izazvalo čuđenje, čak i smijeh. Većina građana bi to shvatila kao početak vica.

Pa ipak, to se obistinilo, piše Index. Iako je u siječnju 2016. prosječna kamata na stambene kredite u Hrvatskoj bila za 3.7 postotnih bodova veća nego u Njemačkoj (5.67 posto kamata u Hrvatskoj, 1.97 posto u Njemačkoj), zbog oštrog rasta kamatnih stopa na nekretninske kredite u Njemačkoj od prve polovice prošle godine situacija se sasvim promijenila.

Prema podacima Europske središnje banke (ECB), prosječna kamata na stambene kredite je u travnju ove godine za Hrvatsku iznosila 2.99 posto. To je ne samo manje od prosjeka eurozone (3.48 posto), nego i od zemalja kao što su Italija (4.17 posto), Njemačka (3.93 posto) i Austrija (3.83 posto). Zapravo su kamate na nekretninske kredite jedino manje u Malti (2.25 posto) i Francuskoj (2.62 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close