Plastika uzdrmala tržište novca

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2014. u 22:01
Sve veća gužva na tržištu tiskanja novca/FOTOLIA

Vodeće tiskare već su investirale u opremu za tiskanje plastičnih novčanica pa cijene tiskanja padaju.

Tiskati novac ne znači i dobro poslovati, pokazuje primjer britanske tiskare novca De La Rue.

Najveća tiskara novčanica na svijetu u kojoj se osim britanske funte tiska još 150 svjetskih valuta,  tijekom vikenda je objavila da ove godine očekuje 69 milijuna funti dobiti, čak 13 milijuna funti manje od prijašnjih očekivanja. Vijest je očito prenerazila investitore koji su na burzi potopili dionicu De La Ruea za čak 34 posto. Prema mišljenju analitičara, za pad dobiti najvjerojatnije je odgovoran upravo odjel tiskanja novčanica.Preciznije rečeno, razvoj tehnologije izbio je De La Rueu dobar dio dobiti.

 

69milijuna

eura imat će ove godine najveća tiskara novca na svijetu

Naime, tiskara je nedavno objavila da je ušla u uži krug ponuđača za tiskanje nove generacije novčanica britanske funte koje će biti načinjene od plastike, a ne papira. Međutim, tiskanjem plastičnih novčanica De La Rueovi konkurenti već su odavno ovladali.Tiskare poput njemačkog Giesecke & Devrienta i francuskog Oberthura već su krenule u investiranje u opremu za tiskanje plastičnih novčanica, a tu su i australske tiskare koje već imaju dugogodišnje iskustvo u toj tehnologiji. Rezultat takve konkurencije je prekapacitiranost u tiskanju "plastike", pa De La Rue mora ponuditi veliki popust da bi dobio takav posao, ocjenjuju analitičari.

Ako bude izabran za dobavljača plastičnih novčanica za Banku Engleske, morat će slične, povoljne uvjete ponuditi i ostalim zainteresiranim klijentima. To će u budućnosti negativno utjecati na De La Rueove profitne margine. Prema mišljenju analitičara, britanska kompanija mogla bi izlaz naći u svojoj drugoj djelatnosti.Osim novčanica, De La Rue tiska i putovnice što bi se dugoročno moglo pokazati kao mnogo profitabilniji biznis. Uz projekcije stalnog rasta broja putnika te sve sofisticiranije metode zaštite putovnica, tržište proizvođača te vrste dokumenata moglo bi duže vrijeme rapidno rasti.  

Uvoz novca

Papirnate kune stižu iz Njemačke

Novčanice hrvatske valute tiskaju se u Njemačkoj dok se kovani novac izrađuje u Hrvatskom novčarskom zavodu (HNZ) smještenom u Brezju pored Zagreba. Prema podacima iz godišnjeg izvješća Hrvatske narodne banke, HNZ je lani ostvario 2,8 milijuna kuna neto dobiti, 160 posto više nego godinu ranije. Osim kovanica, HNZ još izrađuje i automobilske registarske pločice.

Komentirajte prvi

New Report

Close