Pitanje za računovođu: Što kad se godišnji odmor pretvori u bolovanje

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2010. u 22:00

Što se događa s korištenjem godišnjeg odmora ako radnik za vrijeme godišnjeg odmora završi na bolovanju? Što ako radnik ne iskoristi stari godišnji odmor do 30. lipnja, može li se radniku u tom slučaju isplatiti neka novčana nadoknada?

Novi Zakon o radu koji je u primjeni od početka ove godine precizno definira minimalno trajanje godišnjeg odmora ne kraćim od 4 tjedna. U praktičnoj primjeni, naravno, govorimo o danima a ne tjednima godišnjeg odmora pa broj radnih dana koji se uračunavaju u godišnji odmor iznosi 5 ili 6, ovisno o tjednom rasporedu radnih dana za pojedinog radnika. U skladu s navedenim donja granica dana godišnjeg odmora iznosi 20 ili 24 dana. Međutim, pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili samim ugovorom o radu u pravilu je radnicima dano pravo na veći broj dana godišnjeg odmora u odnosu na npr. ukupan radni staž, složenost poslova, broj djece… Godišnji odmor je moguće iskoristiti u kalendarskoj godini na koju se odnosi te i prenijeti u sljedeću godinu ali se u tom slučaju mora iskoristiti najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine. Ukoliko radniku nije omogućeno korištenje u navedenim vremenskim rokovima, što je u praksi nije rijedak slučaj, svakako je za poslodavca neusporedivo lakša povreda ako radniku omogući da kasnije iskoristi preostali dio dana godišnjeg odmora nego da mu isto pravo uskrati. Podatak o trajanju godišnjeg odmora radnika obvezno mora biti istaknut u njegovom ugovoru o radu te također predstavlja pravo radnika kojeg se radnik ne može odreći niti je moguće ugovoriti isplatu naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora. Iznimku predstavlja slučaj u kojem radnik u trenutku prekida radnog odnosa s poslodavcem nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti. Tada je poslodavac obvezan radniku isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora, i to najmanje u visini radnikove prosječne mjesečne plaće utvrđene na nivou isplata u zadnja 3 mjeseca. Ako radnik prekine korištenje godišnjeg odmora zbog bolovanja, dani koje je proveo na bolovanju ne uračunavaju se u iskorištene dane godišnjeg odmora. Međutim, smatra se da je radnik neopravdano izostao s posla ako na svoju ruku odluči produžiti korištenje godišnjeg odmora za dane koje je proveo na bolovanju.

Odgovara: Katica Krišto, dipl. oec i ovlašteni računovođa

Pitanja vezana za računovodstvenu tematiku šaljite na e-mail: info@data-link.hr ili redakcija@poslovni.hr s napomenom za rubriku računovodstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close