PDV donio milijardu kuna više

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2018. u 13:22
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Porezni prihodi ostali su tako na gotovo istoj razini kao i lani, odnosno tek su 200 milijuna kuna veći, ali treće tromjesečje donijet će veći iskorak.

Ubrzanje rasta gospodarstva u drugom tromjesečju blago se odrazilo na javne financije. S obzirom na strukturu poreznih prihoda, to se moglo i očekivati jer će tek turistička sezona donijeti skok prihoda od PDV-a i trošarina. Država je nakon šest mjeseci 2018. godine u minusu od 1,9 milijardi kuna jer je skupila gotovo 59,9 milijardi kuna, a potrošila 61,82 milijardi kuna, piše Večernji list.

Puno dojmljivije zvuči višak opće države od 1,6 milijardi kuna, ali on ne znači da država ima novca i da može trošiti više iz proračuna. To jednostavno znači da su fondovi, poput Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Fonda za energetsku učinkovitost, DAB-a te tvrtke Hrvatske vode i Hrvatske ceste imale dobro polugodište te da lokalna država nije imala deficit. Prihodna strana proračuna zanimljiva je utoliko da pokazuje koliko Hrvatska i dalje ovisi o potrošnji građana.

Od gotovo 60 milijardi kuna prihoda države, čak 29,5 milijardi kuna, odnosno polovica, dolazi od PDV-a i trošarina. PDV je rastao za milijardu kuna u odnosu na godinu ranije, a trošarine za oko pola milijarde kuna pa je sasvim supstituiran gubitak prihoda od poreza na dohodak. Porezni prihodi ostali su tako na gotovo istoj razini kao i lani, odnosno tek su 200 milijuna kuna veći, ali treće tromjesečje donijet će veći iskorak.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bez brige, bude to Uljanik popapao sve!

New Report

Close