Panika zbog banaka srušila cijene nafte na najnižu razinu u godinu dana

Autor: Ana Blašković , 17. ožujak 2023. u 12:32
Ulagače je zabrinulo da će se zaraza na financijskim tržištima proširiti na realnu ekonomiju i srušiti potražnju za naftom/Shutterstock

Barel nafte tipa Brent, globalni ‘benchmark’ u energetici, pao je na 73,69 dolara.

Nakon što je potres u bankarskom sektoru donio paniku na financijskim tržištima i bojazan za rast, cijene nafte spustile su najniže razine u više od godinu dana.

Nafta tipa Brent, koja predstavlja globalni ‘benchmark’ u energetici, pala je u srijedu za 5 posto na 73,69 dolara po barelu. Time je na razini tjedna na vrijednosti izgubila više od 10 posto i dosegnula najnižu razinu od prosinca 2021. Američki West Texas Intermediate pao je ispod 70 dolara za barel, na 67,61 dolar.

“Puno je likvidacija hedge fondova. Primjetna je nelagoda u financijskom sektoru koja se širi u energetski sektor”, rekao je FT-u Dennis Kissler, viši potpredsjednik za trgovanje u BOK Financialu.

10

posto pala je cijena crnog zlata na tjednoj razini

Injekcija likvidnosti
Rasprodaje ukazuju na osjetljivost naftnih tržišta zbog zdravlja banaka nakon prošlotjednog bankrota Silicon Valley banke. Globalna panika, unatoč izdašnoj potpori Federalnih rezervi, pritisnula je dionice američkih i europskih banaka.

Dionice švicarskog Credit Suissea potonule su 24 posto nakon čega je s injekcijom likvidnosti uskočila tamošnja središnja banka. Nervoza je bila prisutna i na robnim burzama jer je ulagače zabrinulo da će se zaraza na financijskim tržištima proširiti na realnu ekonomiju, prikočiti potrošnju i srušiti potražnju za naftom.

Pad cijena dodatno su produbili špekulanti prisilnim prodajama nakon što su se posljednjih tjedana kladili na više cijene crnog zlata. FT piše da je ulagače ohrabrio oporavak potražnje za naftom jer su računali da se on događa upravo u trenutku kada je ruski izvoz počeo slabiti zbog jačanja sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

“’Bikovska’ pristranost je rasla, no nitko nije planirao bankovnu krizu. Prošli tjedan nitko nije govorio o europskim bankama, a sada se sve vrti oko Credit Suissea”, rekao je Rory Johnston iz Commodity Contexta.

Izvješća o povećanju zaliha nafte u razvijenim zemljama, pokazatelj slabljenja potrošnje, doprinijela su padu optimizma. Međunarodna agencija za energiju u srijedu je priopćila da su zalihe nafte u bogatim zemljama u siječnju porasle na najvišu razinu u 18 mjeseci što ukazuje na “još uvijek slabu” globalnu potražnju. Dodaju, međutim, da će ona “naglo ubrzati” do rekordne razine u nastavku godine.

Rasprodaje izmakle kontroli
Globalni voditelj istraživanja roba u Citigroupu Ed Morse smatra da su tržišta posljednjih tjedana bila “labavija nego što su ljudi mislili”, no rasprodaja se pretvorila u prekomjernu korekciju. “Ne postoji ništa što bi ukazivalo na velik rast ponude ili velik pad potražnje. Fer tržišna cijena bila je niža od cijena prošlog tjedna. No, poštena tržišna cijena vjerojatno je viša nego što je sada”, rekao je Morse.

Oštar pad cijena nafte povećat će izglede da će vlada SAD-a kupovati naftu kako bi obnovila strateške rezerve nafte pošto je lani rasprodala milijune barela u pokušaju da smiri cijene. Bidenova administracija je ranije rekla da će otkupiti naftu ako cijene padnu na 70 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close