Optimizam u vezi SAD-a podigao cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2012. u 15:51
Ilustracija

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 68 centi, na 108,32 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 54 centa, na 87,74 dolara za barel.

Cijene barela sirove nafte porasle su u utorak na londonskom tržištu iznad razine od 108 dolara temeljem naznaka napretka u pregovorima u SAD-u o proračunu za iduću godinu koji bi trebali otkloniti prijetnju proračunske krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 68 centi, na 108,32 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 54 centa, na 87,74 dolara za barel. Američki predsjednik Barack Obama predložio je republikancima da se zadrže niže porezne stope za sve građane koji zarađuju manje od 400 tisuća dolara, čime je znatno izmijenio dosadašnje stajalište o povećanju poreza za bogate, kazao je izvor blizak pregovorima. Obama je time odustao od praga od 250 tisuća dolara, koji su utvrdili demokrati, ali je još uvijek daleko do milijun dolara koliko traže republikanci.

Njegov je pomak ipak osokolio tržišta, potaknuvši rast cijena imovine koja se smatra rizičnom, poput nafte. "Danas prevladava optimistično uvjerenje da će se naći rješenje za američku fiskalnu krizu i ono je glavni pokretač zbivanja na tržištima. Rješenje još nije pronađeno ali prisutan je optimizam", sažima raspoloženje na tržištu Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Nada u razrješenje pat pozicije u SAD-u, koje bi poštedilo najveće svjetsko gospodarstvo smanjenja javne potrošnje i povećanja poreza u ukupnom iznosu od 600 milijardi dolara, nadovezuje se na naznake oporavka potražnje u Kini, ponovo potpirujući nade u njezin snažan rast.

Saudijski ministar za naftu ministar izjavio je da je tržište dobro uravnoteženo s cijenama iznad 100 dolara po barelu, što je razina koju je taj najveći svjetski izvoznik pokušao postići podešavanjem razine proizvodnje tijekom protekle dvije godine. "Ponuda je velika, a potražnja je dobra. Nitko se ne žali na visoke ili niske cijene. Nema oštrog rasta ali ni pada", kazao je Ali Al-Naimi u razgovoru za Reuters u Seoulu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte početkom tjedna iznosila 106,07 dolara za barel, što znači da je bila 30 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close