OECD ublažio prognoze, no i dalje upozorava na minus bez presedana

Autor: Ana Blašković , 16. rujan 2020. u 22:01
Angel Gurria, glavni tajnik OECD-a, Foto: SHUTTERSTOCK

Očekuje se 4,5 posto pada u 2020. godini.

Svjetska ekonomija bolje prolazi kroz epidemiju koronavirusa od očekivanja, ali i dalje joj prijeti pad bez presedana, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u srijedu.

U najnovijoj ekonomskoj prognozi OECD očekuje pad od 4,5 posto svjetskog BDP-a u ovoj godini. U odnosu na lipanjsku prognozu prognoza je ublažena budući da je prije tri mjeseca ta organizacija kalkulirala sa 6-postotnim padom domaćeg proizvoda te rastom od 5,2 posto u 2021. “Pad u globalnom outputu u 2020. godini manji je nego se očekivalo, iako i dalje bez presedana u novijoj povijesti”, ističe OECD u svom izvješću, a prenosi CNBC.

Rast iduće godine

U idućoj godini OECD prognozira oporavak i rast svjetske ekonomije od 5 posto. Unatoč optimizmu, i ta prognoza “ostaje izuzetno neizvjesna” zbog pandemije koronavirusa. Kritično pogođeni sektori, poput putovanja i turizma, nisu se još oporavili od strogih ograničenja i lockdown mjera ranije ove godine. Mnoge zemlje suočavaju se s novim valom rasta oboljelih pa bi u narednim tjednima države mogle ponovno posegnuti za novim restrikacijama da zaustave nove valove širenja bolesti. Dogodi li se to, bit će to dodatan pritisak za svjetsko gospodarstvo. “Output se brzo oporavio nakon olakšavanja mjera i ponovnog otvaranja poslovanja, no tempo globalnog oporavka izgubio je svoj moment tijekom ljetnih mjeseci”, primjećuje OECD. Dodaje da je u tijeku oporavak nakon popuštanja mjera, ali uz visoku neizvjesnost i krhko povjerenje. Osim toga, prognoze OECD-a temelje se i na nekim pretpostavkama koje se možda neće realizirati, primjerice da će Ujedinjeno Kraljevstvo dogovoriti “bazni” trgovinski sporazum s Europskom trgovinom. Razgovore o tome mogao bi, međutim, ugroziti kontroverzni zakon premijera Borisa Johnsona kojim bi se poništili uvjeti prethodnog dogovora o razvodu Velike Britanije i EU-a.

U plusu samo Kina

Također, OECD računa i na to da će SAD donijeti još jedan stimulus paket tamošnjoj ekonomiji vrijedan oko 1,5 trilijuna dolara. Pregovori o tom paketu su zapeli, a približavanjem predsjedničkih izbora početkom studenog postizanje sporazuma bit će sve teže. Institucija sa sjedištem u Parizu s ciljem poticanja gospodarskog razvoja također je upozorila na značajne razlike među zemljama. Primjerice, performans ekonomija Kine, Sjedinjenih Američkih Država i eurozone bit će bolji od originalnih prognoza u lipnju. Istovremeno, očekivanja za Indiju, Meksiko i Južnu Afriku revidirana su naniže. OECD očekuje da će kinesko gospodarstvo rasti 1,8 posto ove godine, a uspije li u tome, bit će jedina zemlja unutar OECD-a kojoj će uspjeti ostvariti pozitivan rast BDP-a. S druge strane, američko gospodarstvo past će 3,8 posto, a 19 zemalja eurozone čak 7,9 posto, predviđa OECD. Situacija će biti još teža u Indiji, Argentini, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Meksiku kojima Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj predviđa više od 10 posto pada gospodarstva. Ekonomisti OECD-a ističu da prognoze revidirane na niže odražavaju “produljeno širenje virusa, visoke razine siromaštva i striktnije mjere ograničavanja tijekom duljeg perioda”.

Komentirajte prvi

New Report

Close