Odlični ukupni rezultati uz brojne sumnje

Autor: Marina Biluš , 10. ožujak 2013. u 22:01
Pao je samo Ally Financial

Iako bi se se financijaši ‘kladili’ na JPMorgan koji ima vredniju imovinu i bolji kreditni rejting, za Fed je najsigurni Citigroup.

Nova runda ocjenjivanja jesu li i u kojoj mjeri najveće američke banke u stanju podnijeti hipotetski šok scenariji koji podrazumijeva teški udar recesije i novi financijski slom, na prvi pogled je prošla izuzetno dobro. 

Iako je na trećem stres-testu od kolapsa koji se 2008. prema ostatku svijeta zakotrljao upravo s Wall Streeta, pala samo jedna velika banka – Ally Financial, rezultati koje su u četvrtak objavile Federalne rezerve začudili su mnoge poznavatelje američkog financijskog tržišta i otvorili pitanje – je li ključni američki regulator uopće u stanju predvidjeti i reagirati na eventualni novi potres bankarskog sustava. Dio kritičara skeptičan je spram činjenice da je od 18 analiziranih prolaznu ocjenu dobilo čak 17 kreditora i misle da guverner Ben Bernanke korist prelabave kriterijima. Tako je profesor financija sveučilišta DePaul – Rebel A. Cole, za The New York Timesa poručio da "stres-test uopće nije bio stresan".  Dodaje da gubici koji se spominju u rezultatima ne odgovaraju ozbiljnosti testiranih scenarija. "Kada bi nas zadesila kriza takvih razmjera, gubici na kreditima bili bi barem dvostruko veći", uvjeren je.

Druga vrsta skeptika kritična je spram pojedinačnih rezultata dobivenih izračunom razina bankarskog kapitala. Čudi ih što je Citigroup (Tier 1 pao bi mu 8,9% u šok scenariju), kojeg su porezni obveznici često morali podupirati, proglašen najotpornijom bankom, i to ispred JPMorgana, Morgan Stanleya i Goldman Sachsa kojem bi novi krizni udar nanio štetu od barem 25 milijardi dolara. No najviše čudi odnos snaga najvećeg JPMorgana i Citija pa stručnjaci propituju kriterije regulatora podsjetivši da prvi ima bolji kreditni rejting, najvredniju imovinu, a i tržišta ga doživljava sigurnijim. Pobjednika ovogodišnjeg Fedova testa te kritike nisu previše omele, svega nekoliko minuta po objavi rezultata Citigroup se pohvalio da sad ima zeleno svjetlo regulatora za planirani buyback u prvom kvartalu 2014. A nerijetki kažu da je upravo ta dozvola regulatora da bankama koje su zadovoljile odobri da dioničarima "podijele" novac, zapravo stvarna bit stres-testa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close