Od pet velikih tehnoloških kompanija, samo će Amazon nastaviti rasti

Autor: Bernard Ivezić , 27. veljača 2020. u 09:30
Foto: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Amazon je prema podacima Statiste od 2004. do 2019. narastao s 6,92 milijarde dolara prihoda na 280,52 milijarde.

Amazon će nastaviti rasti 25 posto godišnje dok će ostale četiri velike kompanije usporiti svoj rast zbog regulacije, izjavio je to čelnik Virgin Galactica i jedan od najrječitijih investitora u Silicijskoj dolini Chamath Palihapitiya na CNBC-ovoj emisiji Squawk Box. Time se priključio gorućoj raspravi u SAD-u o utjecaju pet najvećih tehnoloških kompanija – Amazona, Applea, Facebooka, Googlea i Microsofta – na razvoj tehnološkog sektora u toj državi. Zadnjih nekoliko godina najveće se tehnološke kompanije optužuje da guše razvoj konkurencije, posebno startupa, svojom financijskom, tržišnom i tehnološkom snagom, a lani je američko Ministarstvo pravosuđa počelo provoditi i službenu antimonopolističku istragu.

Chamath Palihapitiya, koji je ujedno i jedan od prvih direktora u Facebooku, kaže da očekuje da će Amazon svoj prihod nastaviti povećavati 25 posto “kao urica”.

“Mislim da se Facebookovo poslovanje već sada počinje regulirati. Google  se pak nalazi pred situacijom da će morati prodati dijelove poslovanja da bi izbjegao regulaciju, a čak i poslovi poput Netflixa su se pretvorili u potrošački biznis s upitnom dodanom vrijednosti čiji je utjecaj na tijek novca de minimis”, kaže Chamath Palihapitiya.

Amazon je prema podacima Statiste od 2004. do 2019. narastao s 6,92 milijarde dolara prihoda na 280,52 milijarde. Krivulja rasta mu je pak gotovo pa eksponencijala. Naime, 2015. godine Amazon je zabilježio prihod od 107,01 milijardu dolara. Godinu kasnije porastao je na 135,99 milijardi pa na 177,87 milijardi i zatim u 2018. na 232,89 milijardi. Lani je pak skočio na 280,52 milijarde.

No, ne može se reći da kompanija svoj rast ostvaruje lako. Na razvijenim tržištima najveći internetski trgovac na svijetu prisiljen je da poboljša uvjete rada i plaće, a na tržištima u razvoju, poput Indije, pritisnut je snažnim odgovorom lokalne konkurencije.

Chamath Palihapitiya smatra da će Amazon u idućih deset godina postati kompanija čija će tržišna vrijednost premašiti 3.000 milijardi dolara u vrijednosti, a tržišnu vrijednost od 1.000 milijardi, odnosno 1 bilijun dolara prešao je u siječnju. Koliko su to veliki brojevi možda najbolje ukazuje činjenica da ljudsko tijelo sadrži približno 100 bilijuna stanica. Glavni razlog zašto bi Amazon trebao nesmetano nastaviti rasti, prema Palihapitiyju, je što neće naletjeti na regulativu koja bi ga u tome spriječila.

Komentirajte prvi

New Report

Close