Ne žele milijardu dolara od Amazona

Autor: Bernard Ivezić , 20. siječanj 2020. u 05:33
Foto: Reuters

Širenje Amazona uspoređuje se sa zloglasnom East India Company.

Iako je najavio dodatnih milijardu dolara investicija u Indiju, povrh postojećih 5,5 milijardi, Amazon je naišao na veliku opoziciju svom daljnjem širenju na najbržerastućem tržištu online trgovine na svijetu. Prvo je indijski regulator za tržišno natjecanje pokrenuo istragu pod sumnjom da Amazon favorizira određene trgovce na svojoj platformi, što je u Indiji zabranjeno stranim igračima.

Zatim je vlasnik i direktor Amazona te najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos odlučio posjetiti Indiju da bi na kraju osim prosvjednika naišao i na vrlo oštrog ministra.

Trgovci prestrašeni

Ministar trgovine Piyush Goyal istaknuo je da “Amazon ne čini uslugu Indiji” novom investicijom i čudio se da ide u toliku investiciju unatoč gubitku. Amazon je, naime, u Indiji – gdje zbog tamošnjih zakona koji brane stranim igračima da posjeduju više od 49 posto vlasništva u multi-brend maloprodaji morao svoj model pretvoriti u sličan eBayju, gdje ništa ne prodaje izravno već nudi platformu drugim trgovcima – objavio da je imao u prošloj godini pad prihoda od osam posto i gubitak od 800 milijuna dolara.

“Oni (Amazon) mogu investirati milijardu dolara, ali ako rade gubitak od milijardu dolara godišnje, onda i trebaju milijardu da bi financirali takav gubitak. Ne radi Amazon uslugu Indiji kad ulaže milijardu dolara”, kaže Goyal.

Najveće udruženje trgovaca u Indiji, CAIT, koje okuplja više od 70 milijuna fizičkih trgovina i zastupa 90 posto trgovaca u toj državi izvelo je na ulice čak 300 gradova na tisuće prosvjednika. Glavni tajnik CAIT-a izjavio je da je Amazon već do sada uspio uništiti mnoge male trgovce i da sada gradi lažni narativ da će ih zapravo osnažiti svojim ulaskom. Drugi predstavnik CAIT-a, nacionalni tajnik Sumit Agarwal bio je još oštriji prozvavši Bezosa ekonomskim teroristom, a ulazak Amazona u Indiju usporedio s ulaskom ozloglašene kolonijalne kompanije East India Companyja u Indiju. Amazon trenutačno u Indiji zapošljava 62.000 ljudi od ukupno 750.000 zaposlenika globalno, a Jeff Bezos tvrdi da će kroz širenje otvoriti još milijun radnih mjesta u Indiji.

Britanski mediji, koji imaju dužu povijest odnosa s Indijom, tumače da je Bezos možda najbogatiji čovjek na svijetu, ali je u Indiji nepoznat te da želi na tržište koje bi do 2026. trebalo vrijediti 200 milijardi dolara uz rekordan rast od 50 posto godišnje.

Poslovi milijardera

Mukesh Ambani, koji na papiru vrijedi upola manje od Bezosa, tek oko 60 milijardi dolara, poznatiji je u Indiji i ujedno je najbogatiji čovjek u Aziji. Ambani je na zapadu poznat po neboderu od 27 katova u Mumbaiju, Antiliji, drugoj najskupljoj rezidenciji na svijetu. Britanci tumače da Ambani želi biti broj jedan u e-trgovini u Indiji te da zato Amazonu neće biti lako.

Komentirajte prvi

New Report

Close