Obveznice, marihuana i bitcoin zanimljiviji od zlata

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2018. u 22:01
Cijena unce zlata spustila se sa 1366 dolara u siječnju na sadašnjih 1206 dolara/FOTOLIA

Zaoštravanje monetarne politike Feda i alternativna ulaganja čine dionice rudnika zlata nepopularnim.

Jačanje dolara potaknuto zaoštravanjem američke monetarne politike te alternativna ulaganja malih investitora učinili su zlato ove godine sve nepopularnijom klasom imovine.

Cijena najplemenitijeg metala ove je godine oslabila za osam posto na 1206 dolara za uncu. Još u siječnju zabilježen je ovogodišnji vrhunac od 1366 dolara.  Padajuća cijena zlata odražava se i na dionice rudnika. Dionica najvećeg svjetskog proizvođača, kompanije Barrick Gold, u minusu je 27 posto za ovu godinu dok donedavni "ljubimac" ulagača u tom sektoru, Newmont Mining, bilježi 20 posto minusa.

Mjerilo proizvođača zlata i srebra burze u Philadelphiji ove je godine izgubilo četvrtinu vrijednosti. Koliko investitori ne cijene zlato pokazuje i vijest da je jedan od najvećih svjetskih investicijskih fondova, Vanguard koji upravlja s pet bilijuna dolara, pred gašenjem "zlatnog" fonda vrijednog 2,3 milijarde dolara. Samo u proteklih godinu dana taj je fond osnovan još 1984. ulagačima donio 24 posto minusa. Potez Vanguarda već je izazvao veliku rasprodaju dionica rudnika zlata s obje strane Atlantika, piše Financial Times.

 

27 posto

pala je u 2018. dionica kompanije Barrick Gold

"Investitori bježe iz dionica rudnika zlata. U Kanadi, koja je bila sigurna luka za zlato, svi sada pričaju o rudarima bitcoina i proizvođačima medicinske marihuane. Danas ulagati u zlato je ekstremno protiv trenda", ističe David Neuhauser, osnivač čikaškog hedge fonda Livermore Partners.

Cijena zlata i pod pritiskom je politike Feda. Prinos na američke državne vrijednosnice kontinuirano rastu od siječnja, pa tromjesečna američka obveznica investitorima donosi 2,15 posto. U odnosu na takav fiksni prinos, ulaganje u zlato manje je atraktivno. No, u prilog ulaganju u dionice rudnika zlata ubrajaju se trgovinske tenzije između SAD-a i Kine te mogućnost povratka inflacije u Americi. David Neuhauser preporuča biranje pojedinih proizvođača umjesto ulaganja u cijeli sektor.  

Komentirajte prvi

New Report

Close