Obveznica 1,27 mlrd. eura, dospijeće 2030.

Autor: Ana Blašković , 16. studeni 2017. u 22:01
Ministar financija Marić i guverner Vujčić razgovarali s investitorima/Sanjin Strukić/PIXSELL

Povoljnije nego u ožujku.

U sklopu 'roadshowa' u Londonu u četvrtak je otvorena knjiga upisa hrvatskih eurooobveznica kojima će Vlada refinancirati oko četvrtine od 5,2 milijarde eura duga cestarskih tvrtki.

Iako je u trenutku pisanja ovog teksta proces još bio otvoren, doznajemo da hrvatsko izaslanstvo koje predvodi ministar financija Zdravko Marić, a u njemu je i guverner HNB-a Boris Vujčić, s investitorima dogovara dospijeće od 12 godina, u siječnju 2030. Očekuje se da će iznos dosegnuti 1,275 milijardi eura, oko 9,6 milijardi kuna. Prinos bi mogao biti unutar tri posto, s kuponom od 2,75 posto. Najnovije zaduženje bit će praktički bez premije što nije neuobičajeno, kaže dobro upućeni izvor.

No, realizira li se pod tim uvjetima, bit će to najdulje i najjeftinije međunarodno izdanje. Prema pisanju Reutersa, upis provode Banca IMI (investicijska grana Intese SanPaolo)/Privredna banka Zagreb, Barclays i JP Morgan. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da se pregovara o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova kako bi se produljila ročnost i snizile kamate.

"Vjerujem da će rezultati razgovara koje vode ministar Marić i kolege ovih dana i u Londonu, i u Frankfurtu, i u Milanu i u Amsterdamu i danas ponovno u Londonu rezultirati kvalitetnim refinanciranjem i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom", rekao je. Upućeni smatraju da bi se država  već prije idućeg ljeta opet mogla uputiti na tržište obveznica budući da u 2018. neće biti većih otplata javnog duga, ali bi zato moglo doći do popravljanja rejtinga sa sadašnje razine Ba2/BB/BB. 

Komentirajte prvi

New Report

Close