Novac na žiro i tekućim računima sada je popularniji od oročene štednje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2021. u 11:47
Godišnja stopa rasta depozitnog novca ubrzala je/DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Godišnja stopa rasta je na kraju siječnja ubrzala na 20,5 posto, s 18,9 posto u prosincu.

Visoka kunska likvidnost banaka uz niske kamatne stope na oročenu štednju potaknut će štednju po viđenju, ocjenjuju analitičari Raiffeisen banke (RBA) komentirajući HNB-ove podatke o depozitima kod poslovnih banaka.

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem siječnja ove godine iznosili su 329,5 milijardi kuna, čime je usporio njihov rast na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj zabilježena stagnacija.

Rast na kraju siječnja iznosio je 27,6 milijardi kuna, prilikom čega je zabilježeno usporavanje s 9,4 posto na 9,1 posto na godišnjoj razini te je nastavljen pozitivan trend godišnjih kretanja prisutan od kraja 2011. godine.

127,8

milijardi kuna iznosila je u siječnju vrijednost depozitnog novca u hrvatskim bankama

S druge strane, godišnji rast je prije svega bio potaknut rastom depozitnog novca, koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu, dok su štedni i oročeni depoziti porasli u značajno manjoj mjeri.

Naime, uz porast na mjesečnoj razini od 1,2 posto ili 1,5 milijardi kuna, depozitni je novac u siječnju iznosio 127,8 milijardi kuna, što je u ukupnim depozitima udio od 38,8 posto.

Godišnja stopa rasta je na kraju siječnja ubrzala na 20,5 posto, s 18,9 posto u prosincu, a depozitni novac je u apsolutnim iznosima porastao za 21,8 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close