Nova odgoda skupštine Fortenove – mogu li Rusi glasati?

Autor: Jadranka Dozan , 10. rujan 2022. u 09:08
Imovina Fortenove mogla bi ipak prijeći u hrvatske ruke/l. Stanzl/PIXSELL

Suvlasnici su “ručnu” povukli navodno zbog toga što je iskrsnulo pravno mišljenje u vezi s glasačkim pravima dioničara pod sankcijam, zbog čega se traži potpuno razjašnjenje statusa Sberbanka i VTB-a

Suvlasnici Fortenova grupe ipak će još malo pričekati s očitovanjima o skupštinskim prijedlozima odluka ključnih za vlasničko preslagivanje i izlazak ruske Sberbank iz vlasničke strukture.

Nakon što se za prva dva termina zapravo unaprijed znalo da su više-manje formalnost i da zbog suspenzije glasačkih prava dvaju velikih dioničara koji su pod sankcijama (Sberbank i VTB) neće biti kvoruma, za jučer je bila zakazana treća.

Osnivačkim dokumentima nizozemske tvrtke vlasnice Fortenova grupe predviđeno je da se u trećem pokušaju odluke mogu donositi potrebnom većinom (75 posto) prisutnih, a ne svih glasova, pa se računalo da će jučerašnja skupština rezultirati donošenjem predloženih odluka. Međutim, suvlasnici, tj. imatelji takozvanih depozitarnih potvrda jučer su odlučili samo da se skupština nakratko odgađa.

Ključna točka
Kako neslužbeno doznajemo, razlog tom povlačenju “ručne” navodno je predostrožnost jer je iskrsnulo pravno mišljenje da i dioničari pod sankcijama mogu realizirati neku razinu prava glasa. To sugerira da se za odgodom se posegnulo dok se potpuno ne razjasni je li tome tako i što to podrazumijeva.

Cijela situacija sa sankcijama umnogome je nova, pa osim što je neupitno da dioničari pod sankcijama ne mogu raspolagati dionicama bez prethodnih regulatornih odobrenja, provedbena pravila očito nisu posve jednoznačna.

U svakom slučaju odgođena skupština trebala bi se odigrati ubrzo, a kako je predviđeno već inicijalno predloženim dnevnim redom (za skupštinu 18. kolovoza) ključna točka je odluka kojom bi se trebao osigurati mehanizam da nešto manje od 43 posto udjela u vlasništvu ruske banke u prvom koraku otkupi sama Fortenova grupa koja bi potom trezorirane udjele prepustila novim investitorima.

500

milijuna eura navodno je mađarski Indotek ponudio Sberbanku

Dio je to plana koji je inicijalno bi tumačen kao plan B, s obzirom na to da je u okviru sankcija Zapada prema Rusiji još proljetos Sberbank požurio s aktivnostima oko izlaska iz Fortenove, objavivši početkom travnja da je s mađarskom Indotek grupacijom sklopio (uvjetovani) kupoprodajni ugovor.

Za njegovu realizaciju, kako je već proljetos naglašeno, prethodno je potrebno na više tržišta ishoditi regulatorne suglasnosti. Odobrenja regulatornih tijela su se oduljila, a u međuvremenu je s hrvatske strane napravljen alternativni plan koji, prema svemu sudeći, više i nije tek plan B.

Cijelu situaciju tako očito iščitava i osnivač, izvršni direktor i većinski dioničar Indoteka, mađarski biznismen Daniel Jellinek koji, osim što se smatra jednim od najbogatijih Mađara, slovi i za poduzetnika bliskog tamošnjem premijeru Viktoru Orbanu.

Iz njegova Indoteka posljednjih su dana zaredali s medijskim istupima u kojima tvrde da su za transakciju dobili dopuštenja regulatornih tijela SAD-a i Europske unije, kao i da i uskoro očekuju konačnu suglasnost iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve u svemu, njihove poruke idu u smjeru da “samo što nisu” kompletirane pretpostavke za konačno zaključenje transakcije sa Sberbankom. Na taj način mađarska grupacija zacijelo želi stvoriti pritisak u situaciji u kojoj se ubrzano razvija scenarij bez Indoteka. Uz ostalo, o njezinoj transakciji u konačnici bi ponešto vjerojatno imali reći i domaći regulatori.

Neočekivani zapleti
Kako bilo, prema neslužbenim tvrtnjama Indotek je Sberbanku dao ponudu vrijednu oko pola milijarde eura. To znači da bi i u scenariju Fortenovina otkupa i trezoriranja tog udjela trebalo računati s približno tolikim iznosom. To, dakako, nameće, i pitanje financiranja operacije, neovisno o planu relativno brze daljnje prodaje.

U tu svrhu, kako se već neko vrijeme neslužbeno tvrdi, dio plana je i dokapitalizacija u kojoj bi glavninu sredstava kroz dokapitalizaciju u strukturi Fortenove osigurali mirovinski fondovi.

Usto, trenutno drugi po veličini suvlasnik Fortenove, Pavao Vujnovac koji prema vlastitim javnim tvrdnjama, drži oko 29 posto udjela, također bi participirao s nešto svježeg kapitala, u mjeri u kojoj bi zadržao postojeći vlasnički postotak.

Neslužbeno se saznaje i da se polako kreće i s dubinskim pregledom. Cijela operacija bi se, pak, zbog razvoja sankcija, a u cilju nesmetanih upravljačkih procesa, trebala finalizirati prilično brzo, računa se do kraja listopada.

Dosadašnja iskustva s neočekivanim zapletima i komplikacijama u svakom slučaju izazivaju oprez u pogledu konačnog ishoda vlasničkog preslagivanja slijedom izlaska Sberbanka iz Fortenove.

Komentirajte prvi

New Report

Close