Financijski savjetnik: Ne kupujte Bitcoin, vjerojatno slijedi ‘kolaps kriptovaluta’

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2019. u 10:43
Foto: Getty Images

Iako je tržište kriptovaluta naglo oživjelo ovaj tjedan i podiglo cijenu Bitcoina iznad psihološke razine od 5.000 dolara, neki analitičari tržišta i dalje sumnjaju u održivost ovog tipa ulaganja.

Cijena Bitcoina porasla je samo u utorak za više od 15 posto i prešla granicu od 5.000 dolara prvi put od sredine studenog. No to je još uvijek daleko ispod razine koja je u prosincu 2017. dosegla gotovo 20.000 dolara.

Ostale virtualne valute također su doživjele nagli skok cijena: Ether i XRP porasli su za oko 7 posto.

No prije nego što počnete kupovati kriptovalute, ipak razmislite o savjetu Petera Mallouka, ovlaštenog financijskog savjetnika i predsjednika društva za upravljanje imovinom Creative Planning, objavio je CNBC.

“Ono što ćemo vidjeti, najvjerojatnije, je kolaps kriptovaluta”, upozorio je Mallouk.

Postoji toliko mnogo vrsta virtualnih valuta – kao što su Litecoin, Ethereum, Ripple i naravno Bitcoin – da "ne postoji način da čak i dio njih može preživjeti", naveo je Mallouk, koji je također autor knjige "5 grešaka svakog investitora i kako ih izbjeći”.

“Je li moguće da će jedna ili dvije uspjeti u budućnosti? Naravno da je moguće. Ali, u međuvremenu, ako kupite kriptovalutu, ne dobivate od toga nikakav prihod. To nije prava investicija. To je nagađanje", upozorio je.

Umjesto toga, predložio je ulog u “stvari koje će vam platiti da ih posjedujete”.

“Vlastita nekretnina od čijeg iznajmljivanja prikupljate stanarinu. Vlastite dionice, od kojih dobivate dividende. Vlastite obveznice, od kojih prikupljate prinos", predložio je druge mogućnosti.

Njegovo je glavno pravilo: "Ne želite posjedovati nešto što vam neće platiti".

Ako ste uzbuđeni zbog blockchaina, tehnologije koja stoji iza kriptovalute, postoje načini za ulaganje u to, osim da kupujete kripto.

“Postoje tvrtke koje jako ulažu u blockchain i možete kupiti dionice tih tvrtki, poput IBM-a i Accenture-a. I tvrtke poput Walmarta ga koriste kako bi razvile načine za vođenje inventara. To je način da se igra s blockchain tehnologijom, a ne pokušajima kupnje kriptovaluta”, naveo je.

“Imajte na umu dok je blockchain tehnologija stvarna i imate velike tvrtke kao što su IBM i Accenture i drugi koji u nju ulažu, to ne znači da će Bitcoin ili Ripple uspjeti. Televizor je bio uspjeh, ali sve što danas iz njega izlazi ne želimo gledati. Palm i Blackberry su bili fantastični, ali došao je Apple i izbacio ih iz igre. Lycos i Excite bili su ovdje prije Googlea", dao je primjere.

Tradicionalni investitori ih ne vole

Mallouk nije jedini stručnjak koji je upozorio na kupnju digitalnih valuta.

U 2017. godini, Jim Cramer iz CNBC-a izjavio je da je Bitcoin čista kocka i vrsta novca kao za Monopol.

“Očito postoje ljudi koji ga koriste. Ako ikada kažete nešto loše o tome, postoji neka vrsta bitcoin mafije koja vas potom napadne. Ali to je neobičnost koja nema nikakve veze s nama investitorima. U ovom trenutku to je čisto kockanje. Mislim, ako želite kockati, idite u Vegas. Vegas je nevjerojatan”, upozorio je tada Cramer.

Izvršni direktor tvrtke J. Morgan Chase, Jamie Dimon, rekao je da je bitcoin "prijevara" na konferenciji Delivering Alpha koju su 2017. predstavili CNBC i Institutional Investor.

"To jednostavno nije prava stvar, na kraju će biti zatvorena", naveo je Dimon, koji je sumnje u dobar završetak ulaganja u kriptovalute izrazio i na drugim konferencijama.

U vrijeme pisanja ovog članka, u četvrtak u podne, Bitcoin je vrijedio 5.020 dolara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Još jedan od kretena koji nema pojma.Nek se javi 2021.

Znaci ide na 10k USD…

New Report

Close