Naplata dizanja gotovine na šalterima mogla bi se bankama obiti o glavu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2019. u 09:33
Foto: Getty Images

HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku na licu mjesta.

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je banke da bez asistenta na bankomatima naplata dizanja novca na šalteru ugrožava starije osobe, piše Jutarnji list.

Mišljenje HNB-a uslijedilo je nakon što su neke banke najavile naknadu za podizanje gotovine na šalterima, navodi dnevnik dodajući da im je HNB potvrdila da će bankama poslati detaljne upute kako svojim najnovijim postupcima ne bi diskriminirali pojedine skupine građana.

Kako je vidljivo iz tumačenja HNB-a, središnja banka smatra da građani u svakom trenutku moraju imati dostupan barem jedan kanal za besplatno podizanje novca, što se uglavnom odnosi na bankomate, no kako među korisnicima postoje oni kojima je korištenje ovih uredaja iz objektivnih razloga onemogućeno, regulator će banke uputiti da i takvim potrošačima osiguraju podizanje novca bez naknade.

Iz HNB-ova odgovora može se iščitati da će bankama preporučiti da u svakom trenutku u poslovnicama imaju osobe koje će posebnim skupinama potrošača pomagati pri podizanju novca na bankomatu, a savjetovat će im i da razmisle o tome trebaju li određenim skupinama omogućiti i podizanje novca na šalteru bez naknade.

"HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku na licu mjesta, u poslovnicama kako bi stariji i nemoćni potrošači, kao i oni koji do sada nisu svladali upotrebu digitalnih kanala, što lakše svladali korištenje bankomata kao besplatnog kanala za podizanje novca. Također, očekujemo da banke ne dovode potrošače koji zbog svoje dobi, bolesti, smanjene pokretljivosti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga nisu u mogućnosti koristiti se bankomatima u diskriminirajući položaj, odnosno u situaciju da zbog spomenutih okolnosti nisu u mogućnosti iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu", stoji u odgovoru.

Najava dolazi tjedan dana nakon što je OTP banka objavila da će krajem listopada uvesti naknadu za podizanje gotovog novca u svojim poslovnicama, a Zaba takvu naknadu primjenjuje od rujna, donosi Jutarnji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

poštene banke ne daju kamate ali kada dižete pare recimo u japanu oni vam refundiraju trošak dizanja s obrazloženjem da su one krive što nemaju osobne mogučnosti ( poslovnica, bankomat ) da stoje na usluzi svom klijentu.
ove naše su samo franšize domačim lopovima koji stoje iza skrbničkih računa ( vani toga nema )

U razvijenim zemljama nema naknada za transakcijski račun i kartice

U državi gdje zakonom moraš imati račun u banci (nemaš izbora, diktat) trebalo bi i kojekakve naknade koje banke naplaćuju zakonski regulirati ili ukinuti ili neka ih plaća onaj koji je i donio takav zakon.
Moja gotovina nije mojom voljom završila u banci, a onda neka banka podizanje gotovine naplati onome tko je donio zakon da moji novci moraju završiti u banci.

Potpuno podržavam naplatu dizanja gotovine na šalterima, dokle god ima dovoljno bankomata, a kartice su isto dostupne. kad dođe mirovina, 3 dana ne možeš ući u poslovnicu banke, od silnih umirovljenika.

New Report

Close