Nafta pojeftinila prema 36 dolara, tržište preplavljeno

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2020. u 21:59
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata također je najavila da će u travnju povećati opskrbu sirovom naftom na više od četiri milijuna barela dnevno.

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 36 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili povećanje proizvodnih kapaciteta unatoč tome što koronavirus potpiruje zabrinutost za potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,13 dolara.

U gotovo identičnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 33,30 dolara.

13 milijuna barela

proizvodit će dnevno saudijska naftna kompanija Aramco, prema nalogu svoje vlade, što je milijun barela više nego do sada, a povećanje je najavila i nacionalna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Nakon što su vodeći proizvođači de facto razvrgnuli sporazum o ograničenju opskrbe, saudijsko ministarstvo energetike naložilo je Saudi Aramcu da poveća proizvodne kapacitete sa 12 milijuna na 13 milijuna barela dnevno. Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata također je najavila da će u travnju povećati opskrbu sirovom naftom na više od četiri milijuna barela dnevno.

Planiraju i ubrzanu realizaciju planova o povećanju proizvodnih kapaciteta na pet milijuna barela dnevno. Prvotno su namjeravali dosegnuti tu razinu 2030. godine.

“Saudijska strategija utjerivanja straha u kosti sugerira nam da su, da bi Rusiju vratili za pregovarački stol, uistinu spremni naštetiti cijenama i prihodima svih proizvođača nafte”, konstatiraju analitičari UBS-a.

“Više zalihe nafte vjerojatno će pritiskati cijene u sljedećim mjesecima”, smatraju. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da planovi Saudijske Arabije o povećanju proizvodnih kapaciteta “vjerovatno nisu najbolja opcija”.

Dodao je i da je Moskva nekoliko puta telefonski razgovarala sa članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte, ali da niti jedan partner nije pristao na njezin prijedlog.

Komentirajte prvi

New Report

Close