Naftni stručnjak za Poslovni dnevnik otkriva što će se u budućnosti događati sa cijenom nafte

Autor: Tomislav Pili , 10. ožujak 2020. u 12:08
Foto: Reuters

Cijena nafte srušila se čak 30 posto nakon što Rusija i Organizacija zemalja izvoznica nafte nisu postigli dogovor o daljnjem smanjenju proizvodnje, pa krenule u oštro povećanje.

Malo zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, a mnogo više politike rezultiralo je snažnim padom cijena nafte. Međutim, to ne znači da će potrošači naftnih derivata duže vrijeme svjedočiti jeftinijem gorivu. Cijene nafte na svjetskim tržištima potonule su u ponedjeljak više od 30 posto, najviše od 1991. godine, jer je Saudijska Arabija započela cjenovni rat s Rusijom smanjivši drastično svoje prodajne cijene i poručivši da će povećati proizvodnju.Na samom početku trgovanja u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu potonula je za više od 14 dolara ili 31,5 posto, na 31,02 dolara. Drastičan pad cijena posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje.

Pritom su dva izvora kazali Reutersu da Saudijska Arabija planira od početka travnja, kada istekne dogovor OPEC-a i nezavisnih proizvođača o ograničavanju proizvodnje, povećati svoju proizvodnju iznad 10 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 9,7 milijuna. Naftni stručnjak Davor Štern za Poslovni dnevnik pojašnjava kako je u ovoj priči dominantna politička dimenzija. Rusija je, naime, iskoristila OPEC kako bi “zapaprila” SAD-u, tumači Štern. “Naime, snižavanjem cijena nafte postala je upitna isplativost vađenja nafte iz škriljevca u SAD-u, a u cijeloj priči važna je i politička dimenzija jer je Rusija željela uzvratiti na američke sankcije investitorima u plinovod Sjeverni tok 2”, naglašava Štern. Podsjetimo, američka proizvodnja nafte već je duže vrijeme na rekordnim razinama. Davor Štern smatra da unatoč tome nismo na pragu dugoročnijeg trenda pada cijena nafte, no pitanje je što će biti sa situacijom oko koronavirusa.

“Epidemija je izazvala pad potrošnje naftnih derivata u industriji i prometu – prvenstveno zračnom prometu – a te će se posljedice produbljivati dokle god traje epidemija. Nakon smirivanja sadašnje situacije možemo očekivati snažan porast cijena nafte čime će veliki proizvođači pokušati nadoknaditi izgubljene prihode”, ocjenjuje Štern.

Komentirajte prvi

New Report

Close