Nafta na 44,5 dolara, najvišoj cijeni od ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2020. u 21:59
Investitore je u utorak zapljusnuo val pozitivnih vijesti/Pixabay

Rast cijena nafte potaknuo je dogovor čelnika Europske unije o fondu vrijednom 750 milijardi eura za potporu gospodarstva članica pogođenih korona krizom

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu od ožujka, poduprte nizom pozitivnih vijesti.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je u utorak 1,17 dolara ili 2,7 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,45 dolara te je na putu svog najvećeg dnevnog rasta nakon sredine lipnja. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,19 centa ili 2,6 posto višoj cijeni, koja iznosi 41 dolar.

Rast cijena nafte potaknuo je dogovor čelnika Europske unije o fondu vrijednom 750 milijardi eura za potporu gospodarstva članica pogođenih korona krizom, a očekivani gospodarski oporavak pritom povećava izglede za jačanjem potražnje za gorivima.

Cijene nafte podupiru i obećavajući podaci o tijeku razvoja cjepiva protiv virusa. Investitori su pronašli tračak optimizma i u vijesti da se u ponedjeljak u Kini otvorio dio kino-dvorana, nakon šestomjesečne pauze, što je protumačeno kao još jedan znak oporavka drugog svjetskog gospodarstva po veličini.

Zasebno, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 43,03 dolara, što znači da je bila 19 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close