Na Twitteru i Redditu pokapali švicarsku banku. ‘Zli jezici, dižemo se poput feniksa’

Autor: Mladen Miletić , 05. listopad 2022. u 07:00
Ulagači i analitičari pozivaju Credit Suisse da brže krene s rezanjem troškova i svježim ulagačkim kapitalom/Arnd Wiegmann

Šefovi 166 godina stare banke morali umirivati ulagače, dionice padale i do 10 posto.

Zbog straha za financijsko stanje banke, dionice Credit Suisse pale su prvog dana tjedna za više od 10 posto nakon što šef banke nije uspio umiriti zabrinute ulagače. Iako su se do kraja dana oporavile i završile ispod 1%, gledajući cijelu godinu, njene su dionice značajno pale, a tržišna kapitalizacija je oko 10,6 milijardi dolara, manje od polovice onoga što je iznosila u veljači.

Vrijednost jednog od najrizičnijih vrsta duga, koji se može poništiti ili pretvoriti u kapital zapadne li banka u probleme, pala je na oko 77 centi po dolaru, s 86 centi u petak.

Ugroženo i osnovno
Sve to odvija se prije provedbe plana restrukturiranja koje slijedi nakon što banka objavi rezultate krajem listopada. Izvori bliski banci potvrdili su izvješće u Financial Timesu da su rukovoditelji švicarske banke proveli veći dio vikenda pokušavajući umiriti ključne dionike o financijskoj snazi banke. Glasnogovornik Credit Suissea odbio je komentirati situaciju.

Ulagači i analitičari pozvali su švicarsku banku, koja kombinira prisutnost na Wall Streetu s globalnom specijalnošću u upravljanju novcem bogataša, da krene brže s rezanjem troškova i svježim ulagačkim kapitalom kako bi umirila tržišta.

Ta 166 godina stara banka, jedna od najbolje kapitaliziranih u Europi, možda će trebati prikupiti milijarde dolara u novim dionicama kako bi se financirali restrukturiranje i sve veći pravni troškovi, kažu analitičari.

Njezino osnovno poslovanje investicijskog bankarstva također se suočava s jednim od najtežih razdoblja od početka pandemije zbog suše u sklapanju poslova i korporativnom prikupljanju sredstava.

10,6

milijardi dolara tržišna je kapitalizacija Credit Suisse, manje od polovice onoga što je iznosila u veljači

Credit Suisse je tijekom vikenda bio popularna tema među ulagačima iz naslonjača na Twitteru i Reddit forumima koji su nagađali da je banka u problemima. Credit Suisse nastojala je uvjeriti ulagače i klijente da je u dobrom stanju, a prošli je tjedan objavila da kreće u prodaju imovine kao dio svog novog poslovnog plana.

Troškovi osiguranja protiv bankovne neisplate duga korištenjem petogodišnjih kreditno-default swapova porasli su u ponedjeljak na najvišu razinu u godinama. To je ulagače koštalo 335 eura za 10.000 eura izloženosti (što je ekvivalentno oko 9.800 dolara) s 250 eura u petak, prema podacima S&P Global Market Intelligence.

Smirivali i zaposlene
“Credit Suisse ima prilično likvidnu bilancu i njen kapitalni položaj je jak. Jedina stvar koja se promijenila s obzirom na vikend pun događaja je pritisak za prikupljanje kapitala”, rekao je Filippo Alloatti, voditelj financija za kredite u Federated Hermesu, tvrtki za upravljanje investicijama dodavši da se čini da ljudi na Twitteru i drugim društvenim mrežama pokušavaju potaknuti bijeg i da će Credit Suisse možda morati sklopiti dogovor već u sljedećih nekoliko dana ili ovaj tjedan.

Izvršni direktor banke Ulrich Körner u dopisu zaposlenima istaknuo je da je financijski položaj stabilan i da će se Credit Suisse uzdići poput feniksa i postati dugoročno održiv. Živi bili..

Komentirajte prvi

New Report

Close