Loše vrijeme za povećanje kapitala banaka

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2016. u 22:00
Sve nesigurnije okruženje/REUTERS

Analitičari upozoravaju kako investitori postaju manje skloni ulaganju u banke.

Tri velike europske banke – Deutsche Bank te talijanski zajmodavci UniCredit i Monte dei Paschi di Siena u sljedećim bi mjesecima mogli krenuti u dokapitalizaciju.

Međutim, pitanje je kako će te dokapitalizacije proći. Kako piše Wall Street Journal, nesigurnije globalno ekonomsko okruženje u narednim mjesecima čini investitore nervoznijima i manje sklonima da novac ulažu u slabije kapitalizirane banke. "Ovo nije okruženje u kojem želite izaći van i tražiti novac", ističe Chirantan Barua, analitičar Bernstein Researcha. Poseban problem je što će takva nesigurnost najvjerojatnije dovesti do smanjenja izdavanja novih obvezničkih izdanja kod korporativnih klijenata banaka te manje izlazaka na burzu što će smanjiti naknade banaka od investicijskog bankarstva.

Analitičari ističu kako će obvezničkom tržištu trebati neko vrijeme da "probavi" eventualnu promjenu u uvjetima zaduživanja nacionalnih vlada. Osim toga, promjena u Bijeloj kući povećala je nesigurnost oko sljedećeg podizanja kamatnih stopa američke središnje banke, pa je pitanje kako će se produženo razdoblje niskih kamatnih stopa odraziti na poslovanje banaka. U Deutsche Banku ističu kako nemaju namjeru kretati u dokapitalizaciju dok su iz talijanskih banaka odbili komentirati navode Wall Street Journala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close