Lakše rješavanje financijskih sporova

Autor: Božica Babić , 16. lipanj 2014. u 22:00
Izvansudsko rješavanje sporova štedi novac/FOTOLIA

Centar pri HUO-u besplatno savjetuje oštećenike u postupku mirenja.

Centar za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO) na godišnjem skupu FIN-NET-a, europske mreže nacionalnih institucija za izvansudsko rješavanje sporova, održanom u Ateni predstavljen je kao novi član.

FIN-NET (Financial Dispute Resolution Network) mreža je nacionalnih institucija za izvansudsko rješavanje sporova u zemljama Europskog gospodarskog prostora (uz članice EU još su uključene Island, Liechtenstein i Norveška) nadležnih za rješavanje sporova između potrošača i pružatelja usluga u osiguranju i bankarstvu, odnosno generalno u financijskom sektoru. Centar za mirenje pri HUO-u već sedam godina uspješno provodi postupke mirenja iz područja osiguranja.

Prednost i posebnost postupka mirenja pred Centrom je u činjenici što je potpuno besplatan za oštećene osobe. U slučaju spora između primjerice potrošača iz Hrvatske i davatelja financijskih usluga u zemlji Europskog gospodarskog prostora, potrošač svoju žalbu treba prvo uputiti dotičnom inozemnom davatelju financijskih usluga. Ukoliko ne uspije riješiti spor izravno s inozemnim davateljem financijskih usluga onda se može obratiti instituciji za izvansudsko rješavanje sporova u zemlji davatelja financijskih usluga, a od sada i Centru pri HUO-u budući da je postao punopravni član FIN-NET mreže.

Komentirajte prvi

New Report

Close