Odobrit će kriptovalute kao sredstvo plaćanja

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2021. u 15:14
Vlada pokušava ublažiti utjecaj američkih ekonomskih sankcija/REUTERS

Poduzeća koja se žele baviti kriptovalutama trebat će dozvolu središnje banke.

Kubanska vlada najavila je da će odobriti kriptovalute poput bitcoina kao platno sredstvo i regulirati ih, navodeći razloge “socioekonomskih interesa”. Uredba 215, objavljena krajem prošlog tjedna u službenom glasniku, ističe da će središnja banka uvesti nova pravila kako primjnjivati kriptovalute u platnom sustavu.

Poduzeća koja se žele baviti kriptovalutama trebat će dozvolu središnje banke, stoji u uredbi. Analitičari smatraju kako bi odluka Kube o pridruživanju El Salvadoru u uvođenju digitalnog novca mogla pomoći toj državi u ublažavanja utjecaja američkih ekonomskih sankcija.

Za Boaza Sobrada, analitičara fintech tržišta, radi se o povijesnoj odluci. “To je konzervativna vlada postavljena još uvijek na marksističkim temeljima. U stvari, središnju banku osnovao je Che Guevara.

Činjenica da oni sad oprezno reguliraju kriptovalute pokazuje da su zainteresirani što im one mogu donijeti”, kazao je Sobrado za CNBC. Prijenos novca između Kube i SAD-a postao je vrlo složen tijekom Trumpove administracije.

Tako je Western Union, iznimno važan kanal slanja novčanih doznaka koji je na Kubi poslovao više od 20 godina, prošle godine zatvorio svih 400 poslovnica. Prijenos novca dodatno je zakomplicirala i pandemija.

To je dovelo do gotovo očajničke potražnje za devizama što je rezultiralo interesom za kriptovalute, smatraju analitičari. Kubanski slučaj pokazuje kako raste interes za kriptovalute u Južnoj Americi.

Osim El Salvadora koji je u lipnju postao prva država koja bitcoin priznaje kao zakonsko sredstvo plaćanja, velika inflacija u Argentini i Venezueli također motivira građane na okretanje kriptovalutama. K tome, u Hondurasu je prošlog tjedna pušten u rad prvi bankomat za kriptovalute.

Komentirajte prvi

New Report

Close