Kritizirane obveznice donijele mirovincima pozitivan prinos

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2016. u 12:29
Nastavak rasta obveznica ovisit će o gospodarskom rastu i smanjenju deficita i javnog duga/Thinkstock

Iz mirovinskih fondova ističu kako je najveći doprinos prinosu došao od obveznica koje su zabilježile značajne dobitke u cijeni.

Nakon što je više od tri mjeseca proveo u negativnom teritoriju zbog potresa na globalnim tržištima kapitala, prinos obveznih mirovinskih fondova u najbrojnijoj kategoriji B ovoga se tjedna napokon probio u pozitivan teritorij. Prema podacima portala Hrportfolio od 19. travnja, indeks MIREX kategorije B trenutno je za 2016. u plusu od 0,32 posto.

 

0,32posto

u plusu je MIREX kategorije B

Međutim, od četiri fonda, dva su zabilježila pozitivan rezultat – AZ i Erste Plavi. AZ je u najvećem plusu od 0,88 posto, dok Erste Plavi bilježi 0,35 posto rasta vrijednosti obračunske jedinice. Raiffeisenov fond je na nuli, dok je PBZ/Croatia osiguranje i dalje u minusu od gotovo 0,7 posto. U AZ-u ističu kako je najveći doprinos prinosu u dosadašnjem dijelu godine došao od instrumenata fiksnog prinosa, odnosno obveznica.

 

0,88posto

rasta vrijednosti obračunske jedinice bilježi AZ obvezni mirovinski fond

"S obzirom na nove mjere Europske središnje banke – dodatno spuštanje kamatnih stopa, novi program refinanciranja banaka s povoljnijim uvjetima te uvrštenje korporativnih obveznica kao dopuštenog kolaterala – i hrvatske su obveznice zajedno sa zemljama 'periferije' zabilježile značajne dobitke u cijeni. Dodatan impuls je došao i od povoljnijih makroekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj, poput rasta BDP-a i smanjenja deficita", navode u AZ-u. S druge strane, nastavljaju iz AZ-a, dionice u eurozoni zabilježile su negativne povrate, djelomično i zbog zaustavljanja trenda slabljenja eura, što negativno utječe na inozemnu potražnju za proizvodima eurozone.

 

0,35posto

rasta za 2016. ostvario je Erste Plavi

"AZ mirovinski fond je konzervativno postavio ulagačku politiku za 2016. godinu, s naglaskom na hrvatske državne obveznice, te opreznim stavom prema dionicama s razvijenih tržišta. Sve navedeno je utjecalo na pozitivan prinos u dosadašnjem dijelu godine", tvrde iz tog fonda. Kada je riječ o domaćim obveznicama, zbog čega su mirovinci nerijetko bili meta kritika, iz Erste Plavog kažu kako su cijene domaćih obveznica rasle, osobito kunskih, potaknute strukturnim repo aukcijama HNB-a.

 

-0,68posto

bilježi PBZ/Croatia osiguranje

"Cijene dionica hrvatskih kompanija djelomično su pratile inozemna dionička tržišta, ali pojedine su nastavile rast iz proteklih godina. Treba naglasiti da je kuna aprecirala gotovo dva posto u odnosu na euro", ističu iz Erste Plavog. Podsjetimo, u B kategoriji za mirovinu štedi 1,7 milijuna građana, a prošle godine mirovinci su ostvarili prosječan prinos od 6,19 posto.

Što se tiče očekivanja u nastavku godinu, u Erste Plavom smatraju da će inozemne dionice imati pozitivan prinos, dok će se prinosi inozemnih obveznica stabilizirati. "Za hrvatske dionice trend će ovisiti o inozemnim kretanjima i, naravno, sezoni koja utječe na poslovanje niza naših kompanija. Za prinose hrvatskih obveznica bit će važan nastavak rasta BDP-a i fiskalne mjere usmjerene na smanjenje deficita i razine duga", kažu u Erste Plavom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

E moji AZ i Erste plavi , nikad sa vama na zelenu granu .

New Report

Close