Kriptovalute su neuspješno pokušale postati sredstva plaćanja, osim za jednu skupinu građana

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2021. u 13:49
Jerome Powell ističe da su kriptovalute ključan izvor zabrinutosti za Fed/REUTERS

Službena digitalna valuta SAD-a otklonila bi potrebu za kriptovalutama, smatra Powell.

Kriptovalute su pokušale postati održiva sredstva plaćanja, ali u tome nisu uspjele osim za one koji zagriženo čuvaju svoju privatnost, rekao je čelnik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell u svjedočenju pred Odborom za bankarstvo u Senatu.

“Kod kriptovaluta, nije da one nisu težile postati platni mehanizam, no u tome su u potpunosti podbacile osim za one ljude koji traže anonimnost, naravno, iz bilo kojeg od razloga”, rekao je Powell, a prenosi Business Insider.

Govoreći u Senatu čelnik Feda naglasio je da su kriptovalute ključni izvor zabrinutosti za Fed.

Regulativa u EU 2023.

Tu je posebno pocrtao ‘stablecoins’, stabilne zapise, one kriptovalute koje vežu svoju vrijednost prema nekom vanjskom izvoru – određenoj fiat valuti, poput dolara ili burzovno trgovanoj robi, kao što je zlato. “Ključno pitanje su stabilni zapisi”, rekao je Powell usporedivši kriptovalute vezane za američki dolar s novčnim fondovima ili bankovnim depozitima.

“Oni nevjerojatno brzo rastu, ali bez prikladne regulacije. Ako ćemo imati nešto što izgleda kao novčani fond ili depozit u banci zaista bi trebali imati adekvatnu regulaciju. A, danas ju nemamo”, kazao je Powell dodavši da bi službena digitalna valuta SAD-a otklonila potrebu za kriptovalutama ili stabilnim zapisima.

Među rastućim bojaznima zbog stabilnih zapisa je i strah da bi se oni mogle upotrijebiti za tržišne manipulacije i sumnjivo vezanje za vrijednost dolara.

Ni u Europi se ne očekuje da će reguliranje kriptovaluta zaživjeti prije 2023. S rastom popularnosti i porukama o “velikoj zaradi” sve je više upozorenja da se radi o špekulativnom ulaganju.

I Hrvatska narodna banka prije desetak dana upozorila da kriptoimovina trenutno ima obilježja špekulativnog ulaganja u kojem riskiraju izgubiti dio ili cijeli iznos uloženog, ne uživaju nikakvu pravnu zaštitu niti za ulagače postoji mogućnost da postave zahtjev za povrat izgubljenog uloga.

Upozorenje HNB-a

HNB je poručio da kriptoimovina nema pokriće kroz podršku ili jamstvo središnje banke ni ijednog drugog javnog tijela. Za razliku od štednje u bankama, uloženi iznos nije u sustavu zaštite potrošača ni u sustavu zaštite ulagatelja, a nema ni nadležne institucije kojoj se pojedinac može obratiti u slučaju gubitka novca.

“Kod korištenja i ulaganja kriptoimovine potrebno je upotrijebiti visoku razinu opreza. Ne preporučujemo ulaganje u kriptoimovinu iznosa većeg od onog koji ste spremni izgubiti”, upozoravaju.

Vrijednost je određena ponudom i potražnjom u koju su istodobno ugrađena očekivanja glede porasta vrijednosti te zarade u razlici između kupovne i prodajne cijene, a upotreba kao novca u platne svrhe je gotovo – nepostojeća.

Iznimka su stabilni zapisi čiji izdavatelji tvrde da imaju jamstvo u nekoj vrsti imovine za svaki izdani digitalni zapis, no i tim vrstama kriptoimovine treba pristupiti s oprezom jer “struktura imovine tvrtki izdavatelja nije transparentna” pa u slučaju nepovoljnih tržišnih kretanja postoji visok rizik da izdavatelji ne uspiju iskupiti izdane zapise.

Komentirajte prvi

New Report

Close