Kreće uspon dolara, do kraja godine jača 10 posto

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2016. u 08:07
Foto: Thinkstock

Domaći i inozemni analitičari slažu se da je pad američke valute posljednjih mjeseci bio privremena anomalija.

Tečaj dolara dosegnuo je dno i kreće njegov uspon, ocjenjuju valutni analitičari. Nakon što je prošlog tjedna pao na najnižu razinu u godinu dana, šestodnevni uspon ojačao je američku valutu za jedan posto.

Pozitivna serija prekinuta je u srijedu jer je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na 94,108 bodova. Ipak, dolar se drži ispod najviše razine u dva tjedna od 94,356 bodova, na koju se u jednom trenutku popeo u prekonoćnom trgovanju. “Ostajemo optimistični prema dolaru i mislimo da će sa sadašnjih razina krenuti prema gore”, izjavio je za Bloomberg valutni analitičar Goldman Sachsa Robin Brooks.

Prema procjenama te banke, tečaj dolara trebao bi u sljedeće dvije godine ojačati 15 posto kako se američka monetarna politika bude normalizirala, odnosno kako budu podizane ključne kamatne stope. Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, za Poslovni dnevnik kaže da bi dolar trebao ponovno početi jačati i da je slabljenje zadnjih mjeseci samo privremena anomalija.

“Gospodarska situacija u SAD-u je osjetno bolja nego u Europi, a takva situacija najčešće uzrokuje jačanje valute gospodarstva koje je u boljem stanju”, kaže Kokanović. Dodaje kako je vjerojatnost da će se u 2016. dolar izjednačiti s eurom značajno manja nego početkom godine, ali “jačanje od pet do 10 posto do kraja godine je sasvim realan scenarij”.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Da naravno, kad oni tako kažu onda je to sigurno. Evo USD je već krenuo, samo još da ispravi predznak!
A to što su SAD dosta vjerojatno ponovo i službeno u recesiji sigurno pomaže prognozi.

amaterski ili ne, donekle su u pravu. kad tad će kamatne stope FED dići i onda će dolar rasti. jedino je pitanje hoće li to biti u 6 . mjesecu ili u jesen, ili možda čak kasnije. neminovno je da će do toga doći. zapravo je ovo kao prognoza vremena – bit će promjenjivo, uz umjerenu naoblaku , malo sunca i mogućnost kiše….dakle sve je moguće.

ovo je kao clanak ???
kakvi ste amateri !

Kako mozete pisati takve bombasticne naslove bez ikakvih cinjenica i na bazi nekog tipa Kokanovica? Neozbiljni ste. Za jedne poslovne novine krajnje neozbiljno. Ugledajte se na Bloomberg.com i iskoracite s Balkana

New Report

Close