Banke će se morati povući s 200 bilijuna dolara vrijednog tržišta dolarskih ugovora vezanih na Libor

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2021. u 07:08
Niz skandala uzdrmali su povjerenje u Libor/SHUTTERSTOCK

Za dolarski Libor vezano je više obveznica i kredita nego za bilo koju drugu valutu.

Krajem ove godine službeno prestaje izračun međubankarske kamatne stope Libor za većinu valuta, objavio je u petak britanski financijski regulator FCA.

Prema ocjeni analitičara, s obzirom da je Libor (bio) jedna od najvažnijih kamatnih stopa na svijetu, taj će potez povećati pritisak na banke i investicijske fondove da što prije pronađu alternativu tom mjerilu.

Kako prenosi Financial Times, FCA je najavio da će 31. prosinca prestati objava vrijednosti Libora za britansku funtu, euro, švicarski franak i japanski jen. Stoga od početka siječnja 2022. banke više neće biti obvezne slati podatke za izračun Libora. Krajem godine prestat će i izračun tjedne i dvomjesečne stope Libora za američki dolar, dodao je britanski financijski regulator.

Podsjetimo, globalni regulatori zatražili su od banaka, društava za upravljanje imovinom i kompanija da postupno prestanu koristiti tu stopu koja pokazuje trošak zaduživanja između banaka.

Umjesto Libora, regulatori preporučaju korištenje mjerila koja se temelje na stopama na prekonoćne depozite. Međutim, dio financijske zajednice upozorava kako ta promjena otvara probleme s nekim dužnicima i vjerovnicima te su zatražili dodatno vrijeme za prilagodbu.

“Već neko vrijeme očekujemo ovu službenu najavu, ali značaj ove vijesti ne treba podcjenjivati. Izvan dolarskog tržišta ovo označava kraj igre”, komentirao je za FT Claude Brown, partner u londonskoj odvjetničkoj tvrtki Reed Smith.

Regulatori tvrde kako Libor odražava tržište koje više ne postoji i da se dnevne stope uglavnom temelje na procjenama, a ne realnim transakcijama. Ipak, FCA je potvrdio kako će banke imati rok da se do lipnja 2023. povuku s 200 bilijuna dolara vrijednog tržišta dolarskih ugovora vezanih za Libor.

Naime, za dolarski Libor vezano je više obveznica i kredita nego za bilo koju drugu valutu. Podsjetimo, 2012. je otkriven skandal da su brojne banke namještale vrijednost Libora radi zarade ili sprečavanja volatilnosti na tržištu. Manipulacije su sezale sve do 1991. godine.

Zbog toga su brojne banke kažnjene stotinama milijuna dolara, a neki su bankari čak završili u zatvoru. Brigu oko izračuna Libora preuzeo je tada FCA.

Komentirajte prvi

New Report

Close