Krajem godine dolar prema euru i kuni slabiji do 5 posto

Autor: Tomislav Pili , 22. ožujak 2018. u 14:54
Uoči odluke Feda dolar je blago oslabio, za 0,2 posto/Thinkstock

Dugoročno, predsjednik američke središnje banke neće uspjeti, a ni pokušavati značajnije ojačati dolar.

Nekoliko podizanja kamatnih stopa koje ove godine priprema američka središnja banka Fed dugoročno neće dovesti do jačanja dolara, ocjenjuju valutni analitičari. Štoviše, do kraja godine američka bi valuta prema euru i kuni mogla biti i pet posto slabija.

Tržišna očekivanja 
Dolar je u srijedu na valutnim tržištima blago skliznuo, za 0,2 posto, s najviših razina u tri tjedna uoči objave odluke Feda o kamatnoj stopi. Tržište je očekivalo da predsjednik Jerome Powell objavi prvo ovogodišnje podizanje kamatne stope. Dizanje kamatnih stopa u pravilu dovodi do jačanja valute, no s obzirom na očekivanja tržišta, podizanje samo po sebi vjerojatno neće imati značajan utjecaj na tečaj dolara prema euru i kuni, smatra analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović.

"Ono što bi moglo imati utjecaja na tečaj je konferencija za medije koju će održati Jerome Powell", dodaje Kokanović. Naime, do prije nekoliko mjeseci očekivala su se tri podizanja kamatnih stopa u 2018., a iz Powellovih javnih istupa može se zaključiti njegovo stajalište da bi ove godine trebalo četiri puta dignuti stope, kako bi se spriječila visoka inflacija. "Ukoliko Powell otvoreno potvrdi takvo stajalište, odmah se može očekivati dodatno jačanje dolara od nekoliko posto, ali i u idućim tjednima", smatra Kokanović.

Pogoduje izvozu 
Dugoročno gledajući, Powell vjerojatno neće uspjeti, a ni pokušavati značajnije ojačati američku valutu, ocjenjuje taj analitičar.

"Naime, slabija valuta pogoduje američkom izvozu, a po nekim parametrima dolar je još uvijek precijenjen. Iako je situacija u američkom gospodarstvu odlična, ne treba zaboraviti da BDP i inflacija rastu i u ostalim razvijenim zemljama. Tijekom godine će vjerojatno europska, britanska, a možda čak i japanska središnja banka početi davati naznake dizanja svojih referentnih stopa, a kada do toga dođe, za očekivati je dodatni val prebacivanja kapitala iz dolara u ostale valute, pri čemu će dolar dodatno oslabiti", mišljenja je Kokanović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakanoviću uporno brljaš na ovu temu

Već do kraja godine dolar bi se mogao izjednačiti s eurom

New Report

Close