Koronavirus dotukao najduže ‘bikovsko tržište’

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2020. u 10:01
Foto: Getty Images

Nakon Dow Jonesa u srijedu, u četvrtak je i indeks S&P 500 zagazio u ‘medvjeđe tržište’.

Koronavirus uzeo je za sada svoju najpoznatiju žrtvu – rekordno dugo bikovsko dioničko tržište u Americi. Padom od 6 posto na otvaranju trgovanja i indeks S&P 500 pao je u četvrtak više od 20 posto u odnosu na najvišu vrijednost čime je u “medvjeđem tržištu”, nakon što se dan ranije to dogodilo i indeksu Dow Jones. Denis Alajbeg, profesor na Katedri za financije Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta ističe da se s informacijom o završetku najdužeg “bikovskog tržišta” koje je započelo još 9. ožujka 2009. ne može puno napraviti.

“Informacija bi bila od koristi kada bi znali da će tržište nastaviti padati i dalje, što se nekako implicira kada se govori o ‘medvjeđem tržištu’. Istina je da je povijesno gledano pad od 20 posto češće znao rezultirati daljnjim gubicima u nadolazećim mjesecima, no ne baš uvijek. Primjerice, tržište se nakon sličnih gubitaka tijekom ‘crnog ponedjeljka’ 1987. i ‘mini-medvjeda’ 1990. stabiliziralo i krenulo prema gore. Slično je bilo i za vrijeme europske dužničke krize i američkog smanjivanja kreditnog ratinga 2011. godine te američko-kineskog trgovinskog rata 2018. Tada su tržišta pala 19 posto i mediji su vrištali kako je globalna recesija neminovnost. Tržište će napraviti ono što će već napraviti i nije ga briga da li gubitak mora biti 19 posto ili 20 posto da bi ga se nazvalo korekcija ili medvjeđe tržište”, kaže Alajbeg.

Rekordno brzo urušavanje kojem trenutno svjedočimo je reakcija tržišta koje anticipira ili recesiju ili snažno usporavanje rasta gospodarstva i ugrađuje ta pesimistična očekivanja u cijene, smatra Alajbeg. Stoga smatra da se nepotrebno zamarati gdje je dno u ovom padu. “Na žalost, svi oni koji sada očajnički traže da im netko ponudi odgovore vjerojatno nisu u samom startu imali jasno razrađenu investicijsku strategiju ili pak emocionalnu disciplinu da je se drže u praksi”, kaže Alajbeg.

Komentirajte prvi

New Report

Close