Kompanije prikupile 25% manje kapitala, najviše stradali IPO-i

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Globalne kompanije u prvih šest ovogodišnjih mjeseci prikupile su 4,9 bilijuna dolara kroz nove obveznice, kredite i dionice.

Prikupljanje kapitala među svjetskim kompanijama osjetno je palo u prvom polugodištu s obzirom da su snažne turbulencije na financijskim tržištima korporativne financijske direktore i bankare udaljile od ideje izdavanja novih dionica ili obveznica.

Kako pokazuju podaci Refinitiva koje prenosi Bloomberg, globalne kompanije u prvih šest mjeseci prikupile su 4,9 bilijuna dolara kroz nove obveznice, kredite i dionice što je 25 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

‘O moj Bože’ kvartal
Primjetno “hlađenje” vrlo dobro oslikava posljedice agresivnog zaoštravanja monetarne politike velikih središnjih banaka kako bi se suzbila sve viša inflacija. Poremećaji u opskrbnim lancima dodatno su pojačali te pritiske, kao i ruska invazija na Ukrajinu koja je povećala cijene sirovina i nafte.

Kakva je situacija na tržištu uslijedila izbijanjem rata govori i tvrdnja Alexa Veroudea, investicijskog direktora u društvu za upravljanje imovinom Insight Investment, da je razdoblje od početka travnja do kraja lipnja na tržištu dobilo naziv “O moj Bože kvartal”.

“U prvom tromjesečju smo shvatili da kamatne stope idu gore, a rat u Europi je očito bio loša stvar, ali je za financijska tržišta sve to bilo pod kontrolom. Imali smo vjerojatno mnoštvo stvari koje su se događale u isto vrijeme, ali u ovom smo tromjesečju shvatili koliko je sve to zajedno povezano”, navodi Veroude.

Utjecaj na financijsko tržište nije bio nimalo bezazlen. Tijekom drugog tromjesečja američki dionički indeks S&P 500 oslabio je 16 posto čime je gubitak za dosadašnji dio godine produbljen na 20 posto. Time je američko dioničko tržište ušlo u negativni trend koji se kolokvijalno naziva “medvjeđe tržište”.

40

milijardi dolara prikupljeno je kroz IPO-e u SAD-u u prvom polugodištu

Međutim, nisu samo dionice “propatile”, već i tržište duga. Tržište korporativnih obveznica bez investicijskog rejtinga – takozvane junk obveznice – zabilježilo je najveći kvartalni gubitak od prvog tromjesečja 2020. kada je izbila pandemija koronavirusa.

Očekivanja o rastu kamatnih stopa brzo su izmijenjena, pa investitori sada očekuju da će Fedove ključne kamatne stope do kraja ove godine dosegnuti 3,5 posto. U tom bi slučaju financijsko tržište svjedočilo najvišim kamatnim stopama Feda od početka 2008. godine.

Azija nešto bolja
Turbulencije na burzama posebno se se teško odrazile na izdavanje dionica s obzirom da su mnoge kompanije odgodile početne ponude dionica (IPO). Financiranje putem vlasničkog kapitala potonulo je 70 posto na 252 milijarde dolara do kraja lipnja, što je najmanji iznos prikupljen u prvom polugodištu od 2005. godine.

Pad je posebno izražen na američkom tržištu kapitala koje je zabilježilo tek 40 milijardi dolara prikupljenih izdavanjem dionica, najmanje od 1999. godine. Za ilustraciju, u istom lanjskom razdoblju u SAD-u je na taj način prikupljeno gotovo 327 milijardi dolara.

K tome treba pribrojiti i podatak da se samo 18 kompanija izlistalo na američkim burzama tijekom drugog tromjesečja kroz IPO te 14 u Europi. “Za sada je previše pitanja na tržištu. Nitko ne zna gdje je dno”, kaže za FT Lauren Hahn, direktorica za dionička tržišta u investicijskoj kompaniji KKR.

Azijska i bliskoistočna tržišta u nešto su boljem stanju. Od velikih izlazaka na burzu u prvom polugodištu valja istaknuti 110 milijardi dolara vrijedan IPO južnokorejskog LG Energyja te 6 milijardi dolara težak IPO operatera elektro i vodovodne mreže u Dubaiju.

Slično vrijedi i za izdavanja obveznica na azijskom tržištu. Iako je iznos manji nego lani, već treću uzastopnu godinu prelazi bilijun dolara. Inače, pad prikupljenog kapitala na globalnoj razini prvenstveno se odnosi na kompanije sa slabijim rejtingom, dok su visokokvalitetne kompanije u skladu s povijesnim prosjecima.

Komentirajte prvi

New Report

Close