Kinezi lani iz zemlje iznijeli 50 milijardi dolara u kriptovalutama

Autor: Tomislav Pili , 23. kolovoz 2020. u 22:00
Izvješće ocjenjuje da se sav iznos ne može pripisati isključivo odljevu kapitala/Pixabay

Dio novca preselili su kineski ‘rudari’, ali je dio povezan s javnom podrškom predsjednika Xija blockchainu i potonuću bitcoina u ožujku.

Više od 50 milijardi dolara u kriptovalutama iznijeto je prošle godine iz Kine u ostale dijelove svijeta što sugerira da kineski građani iz zemlje iznose više novca nego što to dopuštaju tamošnji zakoni.

Kinezima je dopušteno da tijekom godine kupe strane valute u protuvrijednosti od najviše 50.000 dolara. U prošlosti su bogatiji Kinezi to pravilo zaobilazili kroz ulaganja u nekretnine i drugu financijsku imovinu.

Pronašli rješenje

Međutim, vlada je uspjela ograničiti odljev kapitala, piše CNBC, pa su kineski građani rješenje pronašli u kriptovalutama. Kako stoji u izvješću Chainalysis, konzultantske tvrtke za kriptoimovinu, u posljednjih 12 mjeseci iz digitalnih novčanika u Kini prenijeto je više od 50 milijardi dolara na inozemne adrese.

„Svakako da se ne radi samo o odljevu kapitala, ali smatramo da je 50 milijardi dolara apsolutni plafon za odljev kapitala kroz kriptovalute iz istočne Azije u druge dijelove svijeta“, stoji u izvješću. Vlasnici kriptovaluta u pravilu koriste stabilnu kriptovalutu tether za transfer svoje imovine. Stabilna kriptovaluta uobičajeno je vezana za neku drugu imovinu ili skupinu imovina kako bi se stabilizirala njezina vrijednost i umanjila volatilnost. Tether je navodno vezan za američki dolar.

Stabilne kriptovalute posebno su korisne za transfer velikih iznosa kriptovaluta. „Ukupno, više od 18 milijardi dolara vrijednog tethera preseljeno se iz digitalnih novčanika u istočnoj Aziji u druge dijelove svijeta u posljednjih godinu dana“, stoji u izvješću Chainalysisa.

Dijelom se ova aktivnost može objasniti što su kineski „rudari“ svoje netom izrudarene kriptovalute mijenjali u Tether i slali ih na inozemne burze kriptovaluta, smatraju u toj kompaniji.

Međutim, izvješće je uočilo i značajne skokove u transferima tethera prilikom značajnih događaja. Prvi se takav događaj zbio u listopadu prošle godine kada je kineski predsjednik Xi Jinping javno podržao blockchain, tehnologiju iz koje su kriptovalute izrasle. U prošlosti je kineska vlast zauzimala oštar stav prema kriptovalutama.

Promijenili ‘ploču’

Tako je 2017. vlada zabranila prikupljanje kapitala izdavanjem kriptovaluta (ICO). No, Peking je kasnije promijenio „ploču“, pa sada središnja banka radi na izdavanju vlastite digitalne valute. Drugi se događaj zbio sredinom ožujka, kada se nakon masovne rasprodaje cijena bitcoina počela oporavljati.

„Moguće je da su ekonomske turbulencije izazvale određeni odljev kapitala iz Kine“, stoji u izvješću. Valja podsjetiti kako tether nije lišen kontroverzi. U travnju prošle godine glavni državni odvjetnik New Yorka optužio je mjenjačnicu bitcoina Bitfinex i izdavatelja tethera, tvrtku Tether Limited, za skrivanje gubitka od 850 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close