Kineske dionice povećale vrijednost za 1,4 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2019. u 22:01
Kineske burze ove su godine među najboljima na svijetu, Foto: Shutterstock

Azijske burze na najvišoj razini u 14 tjedana.

Za razliku od prošle godine kada je samo vrijednost dionica na Šangajskoj burzi potonula za 2,4 bilijuna dolara čime je među vodećim globalnim burzama došla na začelje, kineska tržišta dionica ove su godine među najboljima na svijetu. Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, dosegnuvši najvišu razinu u 14 tjedana, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između Kine i SAD-a. Kako navodi Financial Times, indeks CSI 300 ove je godine povećao svoju vrijednost preko 30 posto.

Obnovljeno povjerenje

Obnovljeno povjerenje domaćih investitora u kombinaciji s neprekinutim priljevom kapitala stranih ulagača rezultiralo je povećanjem tržišne kapitalizacije burzi u Šangaju i Shenzenu za 1,4 bilijuna dolara tijekom ove godine. Ukupna vrijednost dionica na kineskim burzama dosegla je 6,8 bilijuna dolara. Rastom od 31 posto mjerilo sastavljeno od dionica na dvjema kineskim burzama značajno je nadmašilo izvedbu zapadnih pandana. Primjerice, američki S&P 500 za ovu godinu bilježi porast od 22,5 posto dok je britanski FTSE 100 ojačao tek 8,5 posto. Čak i kada se uračunaju tečajne razlike, kineski indeks u dolarskom je izrazu porastao više od 28 posto.

 

31posto

rasta bilježi indeks CSI 300 za ovu godinu

Podsjetimo, prošle su godine kineski indeksi pali za četvrtinu uslijed straha investitora od posljedica trgovinskog rata te mjera vlade u Pekingu koje su smanjile likvidnost u sustavu. Ponovni procvat kineskih dionica tijekom ove godine Margaret Yang, analitičarka singapurskog CMC Marketsa, tumači povratkom malih ulagača koji dominiraju tamošnjim tržištem, a koji smatraju da su dionice trenutno podcijenjene. Yang dodaje i kako su strahovanja o utjecaju trgovinskog rata u Kini oslabila s obzirom da se osobna potrošnja drži na relativno solidnim razinama, a obrisi trgovinskog sporazuma s Amerikom ipak se naziru.

Postignut konsenzus

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je u petak da su dvije zemlje postigle “konsenzus o načelima” u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima. “Ulagači su mnogo više uvjereni u kinesku poziciju u trgovinskom ratu i vjeruju da neće uništiti kinesku ekonomiju”, izjavila je Yang za FT. Međutim, Caroline Yu Maurer, voditeljica analize kineskih dionica u BNP Paribas Asset Managementu smatra da je daljnji potencijal rasta vrijednosti relativno ograničen, dijelom zahvaljujući manjem obujmu poticaja planiranih za gospodarstvo.

"Nema hitne potrebe značajnog labavljenja monetarne politike u kratkom roku, posebno ako se trgovinski uvjeti malo poboljšaju”, ocjenjuje Yu Maurer. Fokus ulagača sada se seli na sastanak kineskih i američkih dužnosnika idućeg mjeseca. Prema njezinom mišljenju, negativni ishod pregovora dovest će do prodajnog pritiska.

Komentirajte prvi

New Report

Close