Kineske banke moraju prati novčanice

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2020. u 21:59
Zabranjeni su i transferi novca između provincija/Reuters

Gotovina se mora dezinficirati i pohraniti u trezor na 14 dana.

Borba protiv epidemije koronavirusa u Kini sada uključuje i pranje novca, i to doslovno. Kako prenosi CNN, kineska središnja banka naložila je bankama primjenu nove strategije za obuzdavanje virusa – dubinsko čišćenje i uništavanje potencijalno inficiranih novčanica.

Sve kineske banke sada moraju dezinficirati novčanice s ultraljubičastim svjetlom i pod visokom temperaturom, a zatim ih pohraniti u trezor u trajanju između 7 i 14 dana. Tek tada novčanice mogu biti puštene u optjecaj. Novac koji dolazi s visokorizičnih područja, poput bolnica ili takozvanih “mokrih tržnica” sa živim životinjama, mora biti “posebno tretiran” i poslan izravno središnjoj banci, stoji u naputku bankama.

Prema pisanju lokalnih medija, središnja banka takve novčanice uništava. Ostale mjere uključuju zabranu gotovinskih transfera između provincija koje su najviše pogođene epidemijom kako bi se ograničila mogućnost širenje zaraze tijekom prijenosa novca.

Kako ne bi došlo do nestašice gotovine dok je novac u karanteni, središnja banka tiska velike količine “čistog novca”. Samo tijekom siječnja središnja banka poslala je u Wuhan – središte epidemije – novih novčanica u vrijednosti 4 milijarde juana (573,5 milijuna dolara), stoji u vladinom priopćenju.

Za sada je nejasno koliko je zaraženih novčanica juana te koliko taj način prijenosa uopće doprinosi širenju zaraze. Liječnici smatraju da virus “umire” nakon nekoliko sati na vanjskoj površini, a većina stanovnika u gradovima ionako vrlo malo koristi gotovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close