Kapitaliziranost banaka od 23,2 posto rekordno visoka

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2017. u 22:00
Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Stopa adekvatnosti kapitala dosegnula je povijesni maksimum od 23,2 posto čime je hrvatski bankovni sustav po tom kriteriju među najstabilnijima u svijetu.

Zbog rekordne kapitaliziranosti i stabilnosti bankovnog sustava koju nisu uspjele poljuljati ni izvanredne rezervacije zbog Agrokora, domaće banke imaju dovoljno kapitala za ubrzavanje kreditiranja, stoji u publikaciji Pregled Hrvatske udruge banaka (HUB). K tome, prema usporedivim podacima Europske središnje banke, Hrvatska se prema oba kreditna portfelja (stanovništvo i poduzeća) više ne nalazi među zemljama koje bilježe značajan pad kreditiranja.

 

0,4posto

iznosi međugodišnja stopa pada kredita stanovništvu

Stopa adekvatnosti kapitala dosegnula je povijesni maksimum od 23,2 posto čime je hrvatski bankovni sustav po tom kriteriju među najstabilnijima u svijetu. Računovodstveni omjer kapitala i aktive znatno prelazi 14 posto i također se nalazi na povijesnom maksimumu. “Ovo su važni podaci u svjetlu krize u Agrokoru i neočekivane potrebe za dodatnim rezerviranjima loših plasmana”, stoji u HUB-ovoj analizi. Unatoč tome, dobit banaka i dalje je pozitivna. Dvanaestomjesečni pomični prosjek stope povrata na kapital iznosi i dalje solidnih 5,5 posto. Prirast novih zdravih kredita, prodaje portfelja i gospodarski oporavak pomogli su da se poništi negativan učinak Agrokora i povezanih dobavljača na pokazatelje kreditne kvalitete, ocjenjuju u udruzi banaka. Omjer loših kredita smanjen je s 13,9 posto potkraj prvog na 13,2 posto potkraj drugog tromjesečja.

“Podaci o kretanju loših kredita u sprezi s vrlo visokom adekvatnošću kapitala i oporavkom kreditiranja pokazuju trajnu sposobnost zadovoljavanja potražnje iako se Hrvatska u međunarodnim usporedbama pozicionira veoma visoko prema omjeru loših kredita, između Bugarske i Irske. Tako visok omjer povezan je s problemom naslijeđa – slabošću institucija koje uređuju postupke naplate i rješavanje problema prezaduženih trgovačkih društava, te nerazvijenim tržištem kapitala. Rizici povezani s time i dalje priječe brži rast”, naglasio je direktor HUB-a Zdenko Adrović.     

Komentirajte prvi

New Report

Close