Kanada pretekla Rusiju u izvozu rafiniranih naftnih derivata u SAD

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2022. u 22:00
Foto: Unsplash

Kada se uzme u obzir uvoz rafiniranih naftnih derivata po tonaži, Rusija je i dalje na vrhu, s 25 posto, dok je Kanada na 18 posto.

Prema najnovijim podacima američkog Census Bureaua, koji se odnose na veljaču, Kanada je prestigla Rusiju u izvozu rafiniranih naftnih derivata u SAD. Brojke su prethodile ruskoj invaziji u Ukrajini i svim kasnije uvedenim sankcijama, piše Forbes. Tijekom veljače na Kanadu je otpadalo 21,76 posto američkog uvoza rafinirane nafte, a na Rusiju 19,34posto.

Kada se uzme u obzir uvoz rafiniranih naftnih derivata po tonaži, Rusija je i dalje na vrhu, s 25 posto, dok je Kanada na 18 posto. Zahvaljujući povećanju vrijednosti nafte i, posljedično, rafiniranih naftnih derivata, američka trgovina s Rusijom bila je veća u veljači ove godine nego bilo koje godine od 2012. Tako je ona u prva dva mjeseca ove godine iznosila 5,43 milijarde dolara. Uvoz rafiniranih naftnih derivata – uglavnom teškog loživog ulja – procijenjen je na 2,03 milijarde dolara. U sveobuhvatnoj kategoriji rafinirane nafte Rusija je vodila u 2021. i 2020., s nešto manje od 21 i 21,68 posto, dok je u prethodnih pet godina Kanada bila na prvom mjestu, s ukupnim udjelom od 18 do 22 posto. Više od desetljeća, njih dvoje su činili više od 35 posto ukupnog američkog uvoza rafiniranih naftnih derivata.

Kao odgovor na trenutnu invaziju, američki Kongres je prošli tjedan usvojio zakon kojim se učvršćuju sankcije vezane uz energetiku koje je prethodno najavio predsjednik Biden i kojim se ukida prestižni status Rusije kao omiljene nacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close