Kakao se prometnuo u najsjajniju zvijezdu tržišta roba: Na burzi se plaća gotovo 10.000 dolara po toni

Autor: Mario Gatara , 28. ožujak 2024. u 07:06
Manjak ponude ključan je, ali ne i jedini generator rasta cijena elementarnog sastojka čokolade/Shutterstock

Cijena kakau porasla je 130 posto ove godine i dosegnula 10.000 dolara po toni.

Kakao se najčešće trpa u marginaliziranu skupinu opskurnih roba o kojima se ne govori i ne piše previše. Pozornost investitora, a onda i šire javnosti, u pravilu je rezervirana za strateške sirovine poput nafte ili metala koji igraju bitno zapaženiju ulogu u kontekstu ekonomske aktivnosti.

A onda opet, s vremena na vrijeme se i te, marginalizirane robe, uspiju progurati na naslovnice, u pravilu zahvaljujući kojekakvim anomalijama i fascinantnim odmacima od dugoročnog trenda.

Figurirajući kao jedna od rijetkih svijetlih točaka na tržištima roba, kakao je to zaslužio već prošle godine, uknjiživši impresivnih 61 posto rasta cijene. Iza potonje brojke kriju se ozbiljno narušeni fundamenti, odnosno vrlo izražen nesrazmjer između ponude i potražnje, uvjetovan nepovoljnim vremenskim prilikama i drastičnim padom proizvodnje.

Spomenuti se skok cijena danas doima tek kao mlaka uvertira u kaos s početka ove godine: u nepuna tri mjeseca, cijena (izražena terminskim ugovorima na InterContinental Exchange) porasla je za nevjerojatnih 130 posto!

Od rasta cijena najmanje ratarima

Kakao dosad nije previše zanimao velike korporacije pa je uzgoj uglavnom u domeni siromašnih ratara sa zapada Afrike, a njima je otkupna cijena fiksirana na 1630 dolara po toni. Ostatak ide u džepove trgovaca.

Kakao se ovih dana, i to, da stvar bude još zanimljivija, u jeku berbe, na burzi plaća gotovo 10.000 dolara po toni, gotovo dvostruko više od prijašnjeg rekorda postavljenog davne 1977. pa nimalo ne čudi spoznaja da je cijena posljednji puta ubilježila pad na godišnjoj razini još u listopadu 2022. Od tada do danas, gotovo se – učetverostručila.

Narušeni fundamenti
U međuvremenu se, barem naizgled, ništa bitno nije promijenilo – korijen problema i dalje je u nepovoljnim fundamentalnim odnosima. Procijenjenim deficitom od 400 tisuća tona za ovu godinu kumulativni manjak proizvodnje za protekle tri godine penje se iznad 700 tisuća tona. Ona prva brojka ujedno predstavlja i najveći godišnji deficit u posljednjih šezdeset godina (do pouzdanih je podataka prije toga nemoguće doći), otkrivajući prave razmjere nestašice elementarnog sastojka čokolade.

S obzirom na to da se ponuda ne može nositi s nabujalom potražnjom, pozitivna korekcija cijena kojom tržište nastavlja potragu za ekvilibrijem (ravnotežnom cijenom) logična je posljedica tog jaza. Uobičajeni obrazac zvuči prilično jednostavno – dramatičnim rastom cijene brojni će kupci, nakon što potroše dostupne (i sve tanje) zalihe, biti prisiljeni zatomiti svoje apetite i/ili domisliti se (manje kvalitetnim) alternativama.

Istodobno visoke cijene motivirat će proizvođače i iznjedriti rast proizvodnje koji će u konačnici ispeglati deficit i izazvati novu prilagodbu cijena, ali ovoga puta s negativnim predznakom. Ili barem tako stvari funkcioniraju na većini tržišta roba koja su izrazito cikličkog karaktera.

400

tisuća tona procijenjeni je manjak proizvodnje kakaa ove godine

U ovoj priči, međutim, prilično je nezahvalno prognozirati daljnji razvoj događaja, i to iz nekoliko razloga. Za početak valja uzeti u obzir iznimnu fragmentaciju ponude: kakao dosad nije previše zanimao velike korporacije pa umjesto ogromnih komercijalnih plantaža kakve dominiraju u nekim drugim poljoprivrednim kulturama, uzgoj kakaovca uglavnom je u domeni siromašnih ratara sa zapada Afrike.

Oni će, kako to obično biva, u ovoj priči vjerojatno najmanje zaraditi. Gana, Kamerun, Nigerija i Obala Bjelokosti čine ukupno 75 posto globalne proizvodnje (ostatak uglavnom pristiže iz Latinske Amerike), a otkupne cijene obično diktira država.

Kako navodi Bloomberg, otkupna cijena jedne tone za ovogodišnji je urod u Gani i Obali Bjelokosti fiksirana na mizernih 1630 dolara po toni, i pitanje je u koliko mjeri rast cijena na globalnoj razini doista može potaknuti nicanje novih nasada. Drugim riječima, projekcija dramatičnog rasta proizvodnje u ovome se trenutku ne čini osobito realnom (a usto ni klimatske promjene ne idu baš na ruku proizvođačima).

Problem marži
Upitna je i reakcija kupaca jer je uz ovakvo poskupljenje sirovina dramatičan rast cijena čokolade prilično izvjestan. Dakako, dio viših troškova amortizirat će prehrambena industrija, ali i krajnji potrošači moraju iznijeti dio tereta, te se pomiriti s bitno višim cijenama, i to na duži rok.

Mogu li više cijene promijeniti prehrambene navike i afinitete kupaca? Ili još jednostavnije, jeste li spremni kupovati čokoladu koja bi bila dva, tri ili pet puta skuplja? Kao da to nije dovoljno, posljednjih se tjedana javljaju i problemi tehničke prirode. Zbivanja na tržištu neodoljivo podsjećaju na kaos kakav smo imali prilike vidjeti u segmentu trgovine energentima početkom ruske agresije na Ukrajinu.

Problem su varijabilne marže na terminske ugovore koje akteri na tržištu financiraju (s tom razlikom da je kapital u protekle dvije godine bitno poskupio!). Kako im samo ime govori, marže mogu varirati, i to ovisno o kretanju cijene (više cijene = više marže), i u uvjetima dramatičnog rasta sve ih je teže financirati. Dio trgovaca je zbog toga bio prisiljen zatvoriti short pozicije, koje obično služe kao oklada na pad cijena, ali mogu biti (a u dobroj mjeri vjerojatno i jesu) instrument hedginga (zaštite od cjenovnih fluktuacija).

Budući je short pozicija zapravo “unaprijedna” prodaja, njezina likvidacija podrazumijeva obrnutu transakciju (kupnju terminskih ugovora), čime se u ovome trenu samo dolijeva ulje na vatru i generira daljnji rast cijena. I nitko ne zna do kada bi, i u kojim razmjerima, ta prisilna likvidacija mogla potrajati.

Komentirajte prvi

New Report

Close