Juan postao međunarodno priznato sredstvo plaćanja

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 01. prosinac 2015. u 22:01
Juanov udjel u košarici specijalnih prava vučenja bit će 10,92%/FOTOLIA

Prije pet godina je MMF odbio uvrstiti juan u košaricu specijalnih prava vučenja.

Po prvi put nakon 1999. godine MMF je promijenio sastav košarice specijalnih prava vučenja (SPV) te će se u nju od 1. listopada 2016. godine uz dolar, euro, funtu i jen uvrstiti kineska nacionalna valuta – juan.

Takvo nastojanje Kina već ima dulje vrijeme, ali je primjerice prije pet godina odbijeno. SPV je uveden prije 42 godine i uz zlato i američki dolar služi kao sredstvo plaćanja u međunarodnim transakcijama. Juanov udjel u košarici bit će 10,92%, udjel eura će se smanjit na 30,93 posto, dolara 41,73, jena 8,33 i funte 8,09 posto. Strani analitičari potvrđuju da je ovo veliko priznanje za kinesku valutu koja će postati atraktivnija među ulagačima, pogotovo od strane središnjih banaka, a Peking će  povećati svoj utjecaj na globalnu ekonomiju.

No kratkoročno se taj utjecaj neće osjetiti, pa niti pritisak na euro. "Držimo da odluka MMF-a neće automatski utjecati na promjenu valutne strukture deviznih rezervi središnjih banaka koje su i do sada mogle (prema vlastitim procjenama) uključivati kinesku valutu ukoliko su je smatrale dovoljno atraktivnom i zadovoljavajuće likvidnom", tumače u Raiffeisen banci.

"Dolar i euro su svjetske valute u kojima su već potpisani različiti višegodišnji poslovni i financijski ugovori, a i najveće svjetske središnje banke većinu deviznih rezervi drže u tim valutama i nije za očekivati da bi mijenjale svoje pozicije samo zbog uključenja juana u SPV. Drugo, kretanja tečaja svjetskih valuta će u narednom periodu najviše ovisiti o prirodi monetarne politike gdje vidimo divergenciju između očekivanog zaoštravanja u SAD-u i očekivanog nastavka popuštanja u EU i Kini. Treće, SPV nije cirkularni novac da njegov sastav može značajno utjecati na cijene bilo kakvih realnih ili financijskih proizvoda", kaže Alen Kovač, analitičar u Erste banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close